Преди 10 години. Голямата размяна на шпиони между САЩ и Русия

10-те руснаци, които бяха освободени от САЩ на 9 юли 2010 г. Te бяха арестувани от ФБР на 27 юни и обвинени, че действат като нерегистрирани чуждестранни агенти. Отляво надясно горе: Лидия Гуриев, Наталия Переверзева, Анна Чапман, Елена Вавилова, и Вики Пелаес. Отляво надясно долу: Владимир Гуриев, Михаил Куцик, Михаил Семенко, Андрей Безруков и Михаил Васенков. Всички те се признаха за виновни за извършване на разузнавателна дейност в полза на чужда държава.

Тогавашният руски президент Дмитрий Медведев председателства заседание на Съвета за сигурност в Кремъл на 29 юни 2010 г. с тогавашния премиер Владимир Путин. Москва категорично отхвърли твърденията на Вашингтон, че е са разкрили руски шпионска мрежа под прикритие в САЩ.

Анна Кушченко, която след брака си с британеца Алекс Чапман приема неговата фамилия, е живяла в Ню Йорк от 2009 г. През този период официално тя се занимава с онлайн търговия с недвижими имоти, освен това е и модел, който се движи в политическите кръгове на Манхатън.

Чапман се среща с американски агент под прикритие в кафене в Ню Йорк на 26 юни 2010 г. На следващия ден тя и девет други руснаци са арестувани от ФБР и обвинени в действия като нерегистрирани чуждестранни агенти.

Арестът на Чапман и руските шпиони Владимир и Лидия Гуриев стават водеща новина на американските таблоиди на 30 юни 2010 г. 

Руският военен разузнавач Сергей Скрипал е сред четиримата, освободени от Русия. На монитор извън съдебната зала в Москва се вижда как Скрипал разговаря с адвоката си по време на процеса през 2006 г., когато получава осъдителна присъда за шпионаж в полза на Великобритания. След шпионската сделка Скрипал се установява в Лондон, където през 2018 г. е отровен. Заподозрени са двама руснаци. Скрипал и дъщеря му едва оцеляват след атаката. Москва отрече обвиненията, че се е опитала да го убие.

Руският ядрен учен Игор Сутягин зад решетките на 7 април 2004 г. в съдебна зала в Москва, докато съдът го обявява за виновен. Сутягин беше сред четиримата осъдени шпиони, които Медведев помилва, за да бъдат разменени за 10 руснаци, обвинени в шпионаж в САЩ.

Стените с бодлива тел на затвора Лефортово в Москва на 8 юли 2010 г., където е задържан Сутягин.

Бившият офицер от руските специалните служби Александър Запорожски беше един от четиримата души, освободени от Москва при шпионската размяна през 2010 г. Тук той изслушва присъда от 2003 г., когато е осъден за държавна измяна за предаване на подробности за руските шпионски дейности на Централното разузнавателно управление на САЩ. Запорожски отрече обвиненията, но беше осъден на 18 години принудителен труд.

Родената в Перу колумнистка Вики Пелаес и съпругът ѝ Михаил Васенков са арестувани от американските власти и обвинени в извършване на разузнавателна дейност в полза на Русия. Пелаес е колумнистка в испанскоезичния вестник "Ел Диарио" в Ню Йорк. След като е депортирана в Русия, през 2013 г. двойката се премества в Перу.

ФБР разпространи видео от 2004 г., на което се вижда руският ръководител на шпионската мрежа Кристофър Мецос, докато получава пълна с пари пазарска торба от представител на руското посолство. От ФБР заявиха, че Мецос е ръководител на мрежата на руските шпиони, които се опитаха да се вкопаят в американското общество в опит да се доближат до хора с власт и да научат тайни. ФБР обаче заяви, че не е открадната класифицирана информация. Мецос беше 11-ият шпионин в мрежата и беше арестуван в Кипър.

На снимка, разпространена от ФБР, се вижда руският шпионин Владимир Гуриев (вляво), докато получава пакет от друг руски агент на жп гара в Ню Йорк.

Адвокатът на Анна Чапман, Робърт Баум (в центъра), говори пред медии пред Федералния съд в Манхатън на 8 юли 2010 г., след като тя е пледирала виновна по обвиненията, че е комуникирала с Руската федерация, без да е регистрирана като чужд агент.

Самолетът на руското Министерство на извънредните ситуации се завръща на московското летище "Домодедово" на 9 юли 2010 г. с десетимата агенти, освободени от САЩ. Няколко часа по-рано те са предадени на Русия на летището във Виена.

Микробус, в който са депортираните от САЩ десетимата руски шпиони, се придвижва от летище "Домодедово" към централната част на Москва на 9 юли 2010 г. 

Полет N766VA на "Вижън еърлайнс" пристига на летището в Дълес, Вашингтон, окръг Колумбия на 9 юли 2010 г. На борда му са четиримата руски граждани, осъдени на затвор в Русия за това, че са служили на чужди тайни служби.

Ванът, с който четиримата освободени от Москва, напускат летището в Дълес на 9 юли 2010 г. 

Първа страница на британския вестник "Дейли телеграф", който публикува интервю с бившия съпруг на Чапман.

Месеци след шпионската сделка Анна Чапман потвърди публично лоялността си към Русия като се присъедини към младежкото крило на партията на Путин "Единна Русия". На снимката тя върви по сцена в Москва, за да се присъедини към лидерите на прокремълското младежко движение "Млада гвардия". 22 декември 2010 г. 

След завръщането си в Русия Чапман се превърна в знаменитост, тв водеща и модел. На снимката тя е в студио в Москва в ролята си на тв водеща на предаването "Световни мистерии с Анна Чапман" по Рен ТВ.

Чапман дефилира на турския подиум в компанията на двама мъже, облечени като тайни агенти, по време на модно ревю в Анталия на 8 юни 2012 г. 

Реклама на руската видео игра "Войнушка" от 2011 г. с рисуваните образи на Анна Чапман и Владимир Путин.