"Репортери без граници" призова за независимо разследване на заплахите срещу Николай Стайков

Николай Стайков

Неправителствената организация „Репортери без граници“ призова българските власти да осигурят независимо разследване на смъртните заплахи, които журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков е получил.

Стайков започна да получава заплахи по телефона докато работи по разследване, първата част от което беше публикувано няколко дни по-късно. На личния телефон на журналиста са се обаждали хора с различни телефонни номера с въпроса „Погребална агенция Стайкови ли е?“. Домът на Стайков беше нападнат от вандали.

„След като получава десетки анонимни обаждания с въпроси за погребални услуги, Николай Стайков подава сигнал в полицията. Но властите нито предприеха действия, нито решиха, че той има нужда от защита“, се посочва в позицията. Организацията припомня, че работата на Стайков е с фокус върху разкриването на корупция и често получава и международен отзвук.

„Липсата на бърза реакция от страна на властите само би окуражила подобен натиск върху разследващи журналисти“, е цитиран да казва Павол Шалай, ръководител на отдела за Балканите на „Репортери без граници“.

„Репортери без граници“ настоя да бъде осигурена полицейска защита на Стайков.

След публикуването на позицията прокуратурата съобщи, че е назначила полицеийска охрана на журналиста. В прессъобщението на държавното обвинение се уточнява, че охраната е назначена в петък. Стайков е представен в него не като активист на Антикорупционния фонд, а като бивш журналист във в. „Капитал“, където е работил от 1997 до 2007 г. Прокуратурата уверява, че са предприети действия по повод „хулигански действия“ срещу дома на Стайков и „телефонни обаждания“, които той е „възприел“ като заплахи.

„Репортери без граници“ свързва заплахите срещу Стайков с разследването „Осемте джуджета“. Първата част от него беше публикувана няколко дни след заплахите срещу Стайков. В нея бизнесменът Илия Златанов, собственик на на-голямата фирма производител на асансьори в България, разказва за схема за отнемането на бизнеса му. Той твърди, че това е станало с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат повече с прякора си Петьо Еврото.

„Репортери без граници“ подчертава, че тормозът срещу Стайков е започнал, след като той е опитал да се свърже с Петров.

След публикуването на първата част на разследването Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала и ще провери твърденията на Златанов. Неправителствената организация припомня, че братът на Петьо Петров е в ръководството на Апелативната прокуратура в София, която контролира дейността на градската. Стайков беше разпитан преди дни по разследването.

В позицията на „Репортери без граници“ се отбелязва и реакцията на главния прокурор Иван Гешев, който помолен да коментира разследването го свърза с издателя на „Икономедия“ Иво Прокопиев. Припомня се, че и срещу други журналисти в България (Атанас Чобанов от „Биволъ и Росен Босев от „Капитал“) е имало натиск през последната година. България е на 111-о място в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите.