Протести в защита на природата се проведоха в няколко града в България

Протестът под надслов: „Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!” в София

Няколко хиляди души излязоха на улиците и площадите на големите градове в четвъртък вечер, за да протестират срещу застрояването на Черноморието.

Протестът в София започна по бул. "Витоша"

Протести, организирани от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, имаше в София, Варна, Благоевград, Ботевград, Бургас, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора и Карадере.

Организаторите призоваха хората да носят маски и да спазват дистанция

Хора с маски и плакати срещу бетонирането на Черноморския бряг и посегателството срещу защитените зони от европейската екологична мрежа “Натура 2000” изпълниха основната пешеходна улица в София - “Витоша”. От там протестиращите се насочиха към Министерския съвет и стигнаха до Народното събрание.

Искането на протеста е народните представители да приемат само тези предложения за промени в Закона за биоразнообразието, които не засягат “Натура 2000”.

Протестиращи в София

“Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу всички промени в закона, касаещи екологичната мрежа “Натура 2000”, се казва в призива на организаторите.

Протестиращи във Велико Търново

Поправките в Закона за биоразнообразието, които бяха приети на първо четене от парламента, отлагат с 4 години разработването на цели за защита на териториите и разработването на превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. Отменя се участието на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата, както и на дирекциите на националните и природни паркове, които няма да се използват за управление на защитените зони.

Протестиращи във Варна

Според организаторите всички задължения на България по природозащитното законодателство на Европейския съюз могат да се изпълнят и при сега действащия Закон за биоразнообразието.

Протестиращи в Русе

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, тъй като Министерството на околната среда и водите не е издало необходимите заповеди за обявяването на 211 от общо 341 одобрени от Комисията защитени зони в България. Ведомството е имало шест години да направи това, като срокът е изтекъл на 31 юли 2019 г. Поради забавянето не са определени режими за опазването им.

Протестиращи в Бургас

Протестиращи в София