Тройно убийство в Рединг. Извършителят е заподозрян като терорист от МИ-5 през 2019

Арестувания за атаката в събота е от либийски произход и е попаднал в полезрението на МИ-5 още през миналата година

Фокусът на медийното внимание във Великобритания през последните дни е съсредоточен в тройно убийство, което беше извършено в събота в английския град Рединг.

Тогава 25-годишен мъж от либийски произход нападна с нож шестима души, почиващи в парк в южния английски град. Трима от тях загинаха, а останалите бяха ранени. Сред жертвите беше и преподавателят в едно от местните училища Джеймс Фърлонг.

Случаят първоначално беше смятан за криминално деяние, но впоследствие беше прехвърлен към антитерористичното звено на полицията. Нападателят беше задържан и идентифициран като Хаири Саадаллах.

Младият мъж първо беше обвинен за тройно убийство, но впоследствие беше привлечен към наказателна отговорност и по приетия през 2000 г. във Великобритания Закон за тероризма. От департамента за борба с тероризма към лондонската полиция обявиха, че инцидентът се разглежда като терористичен акт, извършен самостоятелно от екстремист.

В понеделник британските властите признаха, че задържаният Хаири Саадаллах е бил следен от британското контраразузнаване MИ-5 през 2019 г. Тогава службите са получили информация за възможно негово напускане на страната и присъединяване към терористична организация. При предварителния анализ на случая обаче е констатирано, че той не представлява реална опасност и разследването е прекратено.

Премиерът Борис Джонсън определи атаката като „ужасна и отблъскваща“ и обеща конкретни действия на администрацията, „ако има уроци, които се налага да научим“. След нападението министър-председателят свика спешна среща с представители на правоохранителните органи и членове на кабинета.

Анализатори припомнят, че Великобритания намали официалното ниво на риска от терористичен акт в страната от „усилено“ до „съществено“ през ноември миналата година. От тогава бяха регистрирани три сериозни инцидента, като и трите бяха извършени самостоятелно от един нападател.