"Дестабилизиране на държавата". Прокуратурата мълчи за снимките от спалнята на Борисов

Главният прокурор Иван Гешев

Ден след като премиерът Бойко Борисов намекна, че очаква прокуратурата да установи кой е направил снимки в спалнята на държавното му жилище, на една от които е заснет той самият докато спи, от държавното обвинение все още не коментират дали автентичността им ще бъде проверена.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви пред Свободна Европа в четвъртък, че все още няма информация дали Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала и по този случай. Говорителката на СГП Антоанета Панчева пък не отговаряше на мобилния си телефон. Както е известно, именно Градската прокуратура образува проверка във връзка с разпространения миналата седмица запис на глас, наподобяващ този на Борисов.

Преди ден министър-председателят заяви на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ, че няма вътрешна информация от разследващите за предстояща проверка на снимките, но даде да се разбере, че очаква такава да бъде извършена.

По думите му той е обект на атака с „манипулации“, от която имат интерес БСП, Мая Манолова, укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, Цветан Цветанов, Слави Трифонов и „всички ДСБ-та по земните кълбета”. Целта на изтеклите в публичното пространство запис и снимки според него е да убият „флагмана Борисов“ и така вотът за ГЕРБ да се разпилее на следващите парламентарни избори.

Подобно обяснение междувременно лансира и главният прокурор Иван Гешев с уговорката, че говори принципно и не влияе на вътрешното убеждение и преценка на конкретния наблюдаващ прокурор, който води проверката. Според него обаче целта на компроматната кампания срещу Борисов е не просто да предизвика предсрочни избори, а чрез тях да се стигне до нова „политическа конфигурация“, която да унищожи прокуратурата заради разследванията ѝ срещу представители на олигархията.

„Логично е и е естествено прокуратурата, включително и някои други държавни институции, да бъдат подложени на натиск. Не оправдавам, не обвинявам и не оневинявам абсолютно никого, но това е естествена защитна стратегия на хора с пари. Това, което виждам аз последните дни е генериране на постоянни скандали. Аз не казвам тези неща, които се пускат, дали са верни, дали не са верни. Това е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор, но за мен е ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия. И стратегията е ясна – дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия (Васил) Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия (Иво) Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими... Която им върши работа за съответни законодателни промени за унищожаване на българската прокуратура. Ето това е стратегията.“

Гешев направи този коментар в сряда вечерта след заседание на парламентарната правна комисия, на която присъстваше, за да представи свои идеи за законови промени, които да улеснят борбата с корупцията. Според неговата версия генерирането на скандали цели създаване на нов политически проект, подобно на стратегията, която е имал в миналото укриващият се в Белград мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Главният прокурор категорично отказа да коментира записа и снимките от спалнята на Борисов по същество: „Дали е вярно или не е вярно, дали има данни и доказателства за престъпление, повтарям за шести път, ако искате и за седми – ще е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор“.