Три минути: Държавата взима дял в ПИБ, а Пеевски се включва в разследването на прехода

Делян Пеевски при едно от малкото си идвания в Народното събрание

Добро утро. Най-важното днес:

- Нов рекорд за COVID-19

- Кой купува акциите на ПИБ?

- Намаляването на ДДС вече е факт

Тенденцията за повишаване на новите заразени с COVID-19 продължава - новите случаи за денонощие са 104. Това е най-високият брой от началото на епидемията.

„Последните 10 дни ми се струва, че надценихме съзнанието на хората. Нямаше нужда чак толкова да се скъсява дистанцията изведнъж“, коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни. Задължително става носенето на маски в градския транспорт.

Общият брой на заразените в България скоро ще стане 3 хиляди. В блога следим развитието на ситуацията в дати и числа.

Парламентът прие намаляването на ДДС от 20 на 9 % за ресторантите и кетъринга, хотели и къмпинги, книгите, учебни помагала и бебешки храни и пелени. Промяната влиза в сила от 1 юли и ще трае до края на 2021 г.

Европейският съюз посочи Русия и Китай за основни източници на дезинформация и подвеждащи новини за пандемията от COVID-19.

Заразените от коронавирус в САЩ скоро ще са 2 милиона души, а общо жертвите по света вече са над 400 хиляди, както показва интерактивната ни карта час по час.

Банки, разследвания и акции

Всички 110 млн. права на Първа инвестиционна банка са изкупени. Няколко часа по-късно министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че държавата е участвала в увеличението на капитала на банката.

ДПС подкрепя искането на ГЕРБ за създаване на парламентарна комисия, която да разследва прехода. Йордан Цонев уточни, че подобно предложение отдавна е направено от неговия съпартиец Делян Пеевски.

А в началото на прехода беше Кръглата маса, после идват първите избори, които бившите комунисти печелят. Това се случи точно преди 30 години - Татяна Ваксберг припомня тези моменти.

30 години по-късно на брега Черно море изникна подпорна стена, която изглежда ще се превърне в хотел. „Ако покажете снимките на свлачището от 2016-2017 г., ще видим там, че в крайна сметка природа няма”, коментира проектантът.

Ако не ви е останало време да проследите в какво точно са обвинени бизнесмените Бобокови и как единият се озова в ареста, а другият е под домашен арест с рекордна гаранция - Борис Митов описва този случай.

Тити Папазов все пак се сдоби с акции от “Левски”. След като укриващият се бизнесмен Васил Божков прехвърли клуба на Наско Сираков, той преотстъпи 35% на Папазов.

САЩ, Швеция и Хонконг

В Хюстън беше погребан Джордж Флойд, който почина след като полицай от Минеаполис затискаше врата му с коляно по време на арест. На церемонията бяха отправени апели за расово равенство и промяна в действащото законодателство.

Един от призивите по време на антирасистките протести в САЩ е “Defund the police”. Тук обясняваме какво точно означава това и кой как го приема.

34 години след убийството на премиера на Швеция Улоф Палме, полицията в Стокхолм назова предполагаемия убиец. И в същото време приключи разследването, защото заподозреният вече е починал.

“Освободете ни от Китай” - на 9 юни се навърши една година от началото на масовите протести в Хонконг. Отделете 2 минути за това видео, което показва най-важното.

И две препоръки

“Възрастните го оглеждат отпред-отзад, побутват го отсам-оттам, подушват го от горе до долу. Но децата си го обичат, защото той е техният Джани Родари” - прочетете как продължава тази история на Пламен Асенов от поредицата Малки истории за велики европейци.

"Как да стане така, че да не може да се открадне колело". Божидар и Боян първо си задават този въпрос, а после изобретяват една вълшебна стойка. Те са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.