Швеция посочи убиеца на Улоф Палме. Заподозреният е мъртъв и разследването се прекратява

Разследването за убийството на Улоф Палме продължи 34 години

Шведската полиция прекрати разследването на убийството на премиера Улоф Палме, тъй като основният заподозрян е мъртъв. Разследващите обявиха името му - става въпрос за швед, който се е противопоставял на лявата политика на министър-председателят, съобщи Ройтерс.

„Това е Стиг Енгстрьом. Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него и затова прекратявам разследването“, заяви прокурор Кристер Петершон по време на пресконференция в Стокхолм.

Енгстрьом, известен още като "Мъжът от Скандия", е един от свидетелите в разследването още от неговото начало. Той е бил в непосредствена близост до мястото на убийството. През годините от полицията са заключили, че той не е надежден свидетел, тъй като на няколко пъти е променял показанията си. Енгстрьом се самоубива на 66-годишна възраст през 2000 г.

Премиерът Улоф Палме беше застрелян в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г. Той е застрелян в гърба, докато се прибира от кино прожекция със съпругата и сина си. Малко преди това 59-годишният премиер освобождава охраната си за вечерта.

Убийството води до мащабна операция за издирване на извършителя. След него се зараждат и много конспиративни теории, свързани с външни намеси от страна на ЦРУ, служби за сигурност от Южна Африка и други.

След покушението са разпитани над 10 000 души, а общо 134 се признават за извършители, а оръжието така и не е открито. Полицията дори посещава Южна Африка, за да разследва версията за поръчково убийство от местните служби.

През 1987 г. водещият по разследването напуска поста си след извършен обиск на книжарница, свързана с кюрдска сепаратистка група.

През 1989 г. за убийството в крайна сметка беше осъден Кристер Петерсон, но месеци по-късно присъдата беше отменена от по-висока съдебна инстанция.

Палме е премиер на Швеция в периода 1969-1976 г., както и между 1982 и 1986 г.