"С труд и усилия." Предприемачът Борис Колев, когото забелязват и в другия край на света

Борис Колев

Той започва своята кариера, основавайки първата си компания още на 18 години. Следват поредица от успешни бизнес проекти и компании в различни сфери. За да стигне до момента, в който е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. на една от най-големите фондации за предприемаческо образование – Junior Achievement. Казва се Борис Колев и пред БНР обяснява, че всичко се постига с много усилия и труд.

От близо 40 години насам, фондацията избира няколко ключови фигури в света на предприемачеството – лидери, които стават част от списък на бизнес славата (JA Hall of Fame). Жури от 230 експерти в бизнеса от различни държави оценява кандидатите, съобщава националното радио.

Тази година Колев е единственият европеец сред осемте финалисти.

"Всичко се постига с усилия и труд, но много се радвам, че някой от другия край на света ни е забелязал. Случва се рядко, много често оставаме недооценени тук, в България, но когато забележат работата на някой от Източна Европа е много радостно. Дори само номинацията е много голям успех“, казва Борис Колев в интервю пред БНР. Той е признат високо заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст и за социалното въздействие на своята дейност.

Понастоящем българинът е експерт и вицепрезидент за Европа, Близкия Изток и Африка на германска компания за финансов софтуер, създател на най-старата трейдинг платформа в света.

Това обаче не му пречи да развива и други свои начинания. Пред общественото радио разказва, че най-новите му ангажименти са по иновативен проект, към който се включва като основател и инвеститор. Фокусът е върху усъвършенстване и производство на нанофибърна мрежа от три слоя, която пречиства въздуха, когато човек си проветрява стаята. По нея Борис работи заедно със свои колеги чрез лаборатория в Чехия. Ефектът е 93% пречистен въздух. Предприемачът е уверен, че скоро ще стартира серийно производство, а мрежата до месец ще се появи на пазара.

За себе си разказва, че първите му стъпки в бизнеса прави след като завършва училище, като създава нестопанска организация заедно със свои приятели от различни доброволчески организации. Тогава целта им била да подготвят средата за социалната отговорност и устойчивост в бизнеса. Започнали скромно - с информационен портал и няколко компании, които консултирали. 11 години по-късно Борис отчита голямо развитие в тази посока. Според него българският бизнес е започнал да обръща внимание на стратегическите инвестиции на социална основа и на каузи, а не просто на еднократни дарителски кампании.

Според визитката, публикувана на страницата на компанията му, Борис е основател на Фондация Mastermind, която насърчава и обучава българската общественост за самоосъзнаването и практиките на личностно развитие. Той е и основател на The ForumsLeague, най-голямото аматьорско първенство по футбол в България. През 2013 г. Борис е посочен в списъка на Forbes 30 под 30 години в страната. А през 2014 години получава специална награда за признание от Forbes. Той също е награда за списъка на FERD за 2017 г.