Прокуратурата нареди на строителния контрол да провери строежа на Алепу

Строежът на укрепителното съоръжение на Шофьорския плаж

Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди в петък на началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в местността Алепу край Созопол.

За четириетажния строеж на Шофьорския плаж, започнат като укрупително съоръжение, е образувана преписка, по която работи и Окръжната прокуратура в Бургас.

"Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж", посочват от държавното обвинение.

Върховната прокуратура е разпоредила на строителния контрол да провери "целия инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни".

Активизирането на прокуратурата става факт само два дни, след като началникът на регионалния строителен контрол в Бургас инж. Милен Ненчев констатира на място, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

Той припомни, че за това място инвеститорът има издадено разрешително за поетапно строителство още през 2018 г. То включва два етапа. Първият е изграждането на подпорна стена, започната миналата година и спряна временно след проверки, предизвикани от общественото недоволство от строителството. Оказа се, че заедно със стената се строи и вторият етап – сграда.

В четвъртък вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред бТВ, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на началника на ДНСК Иван Несторов също да извърши проверка на място. По-рано тази седмица във фейсбук групата "Бетономорие" беше публикувана снимка на развиващия се строеж на първа линия на плажа край блатото "Алепу", след което активисти подадоха сигнал.