Смъртта на Джордж Флойд е убийство според съдебната експертиза. Тръмп заплашва с армията

Теранс Флойд стои до мястото, където брат му Джордж е бил арестуван. Хората са оставили цветя и свещи в памет на починалия

Смъртта на Джордж Флойд, която стана повод за вълната от протести в САЩ, е определена за убийство от официалната съдебномедицинска експертиза. 46-годишният афроамериканец е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, предизвикано от използваните от полицията при задържането му прийоми. Това се казва в доклада на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота, съобщиха световните агенции.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще изпрати военните в градовете, за да бъде прекратено насилието при протестите.

Във видео от смъртоносния арест на Флойд, проведен в края на май, се вижда как бял полицай затиска с коляно гърлото на чернокожия невъоръжен мъж няколко минути, през които той повторя, че се задушава. Инцидентът прилича на други случаи на починали афроамериканци по време на арести от полицията през последните 10 години.

Полицаят Дерен Човин, който извършва ареста на Флойд, е обвинен в предумишлено убийство и ще се яви в съда през следващата седмица. Други трима полицаи, присъствали на инцидента, са уволнени.

Тръмп обяви, че разполага с хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица.

Той се зарече да направи същото и в другите градове, ако кметовете и губернаторите не си върнат контрола над улицата.

"Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено", каза Тръмп в реч от Розовата градина на Белия дом.

Отвъд оградата се чуваха звуците от протестите, обхванали Вашингтон. „Ще спрем бунтовете и беззаконието“, каза още Тръмп и обвини „професионални анархисти“ и антифашистката група "Антифа" за внасянето на насилие в мирните протести.

В официалната съдебномедицинска експертиза на тялото на Флойд има и сведения за сърдечна болест и наскорошна употреба на наркотици. В доклада се съобщава, че той е получил кардиопулмонарен шок по време на задържането му от полицай на 25 май. Той е починал от асфикция (задушаване), причинена от натиск на врата и гърба му. Смъртта е убийство, се казва още в доклада.

В над 75 града в САЩ се проведоха демонстрации заради случилото се с Джорд Флойд. САЩ е най-засегната страна в света от пандемията с коронавирус в момента, въпреки това по улиците излязоха протестиращи, които вървяха рамо до рамо.

Случаят със смъртта на Флойд напомня на инцидентите с Майкъл Браун във Фъргюсън, Ерик Гарнър в Ню Йорк и други. Те дадоха началото на движението, известно като „Животите на чернокожите имат значение“.