Блокирана. Защо оцветените кадри от историята "ядосват" Фейсбук

Една от оцветените от Олга Ширнина исторически снимки

Рускинята Олга Ширнина оцветява стари чернобели снимки. Сега е готова да покаже най-новите си творби на своите над 45 хиляди последователи в социалните мрежи. Но не смее да публикува най-новите три снимки във Фейсбук или Инстаграм, защото: "Ще ме блокират отново. Със сигурност".

Олга Ширнина е завършила тази снимка на 26 май. Тя показва церемония по полагане на венец във Варшава през 1939 г. Няколко месеца преди нацистка Германия да нахлуе в Полша. Ширнина е сигурна, че тази снимка ще й донесе блокиране от Фейсбук.

Ширнина е известна с псевдонима си Климбим. Тя е професионален преводач от немски на руски език. Освен това много хора признават, че тя е сред най-добрите в света, които използват Фотошоп, за да оцветяват исторически чернобели снимки.

Живеещата в Москва преводачка разказва, че прекарва дълги часове на компютъра си, за да изследва историята на всяка снимка. Прави всичко това "единствено за удоволствие". Нейните оцветени снимки са публикувани в някои от най-популярните издания за изкуство по света, а творбите й могат да бъдат използвани безплатно от всеки. Оцветяваните от нея снимки са кадри от обикновения живот, портрети, както и исторически събития. Тя не добавя политически оценки към описанията на снимките.

Снимка от 1916 г. на руския цар Николай Втори, оцветена от Ширнина.

През септември 2019 г. Ширнина получава първото съобщение от Инстаграм, че оцветена от нея снимка на нацистки лидери "нарушава правилата на общността" и че нейният профил може да бъде изтрит, в случай че тя продължава да публикува подобно съдържание.

Съобщението от Инстаграм, че Ширнина е нарушила правилата за "опасни организации".

Тази снимка е свалена от Инстаграм през септември 2019 г. Тя показва Хайнрих Химлер (вляво) на среща с германския посланик в Полша Ханс-Адолф фон Молтке през 1939 г.

В следващите месеци още няколко от качените от Ширнина снимки са премахнати от Фейсбук и Инстаграм, който също е притежаван от компанията на Марк Зукърбърг.

Нещата ескалират когато профилът на Ширнина във Фейсбук е блокиран, след като тя публикува снимката по-долу - двама германски войници по време на битка на територията на Украйна. На снимката не се виждат нацистки символи, което предполага, че съдържанието е докладвано от човек, а не е разпознато от компютър. Ширнина отново е предупредена, че е нарушила правилата на Фейсбук относно "опасни организации". Това всъщност е първият и последният случай, в който обжалването й е успешно.

Двама нацистки войници в Харков, Украйна през 1943 г.

Политиката на Фейсбук за Опасни лица и организации казва:

"В опит да предотвратим реални щети, не позволяваме на лица или организации, които проповядват насилие или участват в насилие, да имат присъствие във Фейсбук. Става дума за организации и лица, участващи в - терористична дейност; организирана омраза; масови убийства; трафик на хора; организирано насилие и престъпна дейност. Ние също премахваме съдържание, което изразява подкрепа към групи, лидери или лица, участващи в тези дейности".

В началото на май 2020 г. профилът на Ширнина във Фейсбук е блокиран за три дни, след като тя публикува оцветена версия на историческата снимка Евгени Халдей, която изобрязава съветски войници с червеното знаме на покрива на Райхстага в Берлин през 1945 г. Нейният опит за оспорване е отхвърлен и тя е получила достъп до профила си отново след три дни и то след като изпраща сканирана шофьорската си книжка, което е било изискано от Фейсбук.

Оцветената от Ширнина историческа снимка на съветски войници на покрива на Райхстага през 1945 г.

А това е полученото съобщение след публикуването на тази снимка.

Ширнина казва, че е "озадачена" от очевидната непоследователност на Фейсбук и променящите се правила. За нея все още е неясно кои снимки могат да й донесат блокиране и кои не. "Аз работя с истински исторически снимки и те не могат да бъдат коригирани!"

Снимките на лидери на СССР, отговорни за смъртта на милиони хора, не привличат вниманието на Фейсбук и се публикуват без проблем.

Тази снимка на Ленин е публикувана в профилите на Ширнина във Фейсбук и Инстаграм - без проблем.

Йосиф Сталин, Михаил Калинин, Климент Ворошилов и Лазар Каганович. Също публикувана без проблем.

Радио Свободна Европа потърси коментар от прес отдела на Фейсбук за това кои исторически снимки представляват нарушение на правилата. Не получихме отговор до публикуването на тази статия.