МВР маха забраната на австралиеца Полфрийман да напуска страната

Джок Полфрийман бе осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил на Дирекция "Миграция" да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца Джок Полфрийман да напуска страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР) в отговор на запитване на Свободна Европа.

По-рано в петък Полфрийман каза, че България не му позволява да замине, въпреки че в четвъртък Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди неговото предсрочно освобождаване от затвора.

Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Той беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през 2019 г.

По думите на Полфрийман МВР не е позволило той да се качи на полет при условие, че билетът му е бил платен. Той казва, че българското правителство официално е уведомило австралийските власти, че няма да уважи съдебното решение и няма да му позволи да пътува свободно.

С решението си в четвъртък ВКС отказа да разгледа искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, с което той настояваше за възобновяване на производството по предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. Това се случи цели 8 месеца след като третата инстанция беше сезирана по казуса, въпреки че препоръчителният срок за произнасянето ѝ беше двумесечен. Това се смяташе за последното съдебно решение, което възпрепятства австралиеца да напусне страната.

Полфрийман бе осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София. Той беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през септември с определение на Софийския апелативен съд (САС). Тогава съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева приеха, че австралиецът отговаря на условията да е изтърпял поне половината от наказанието си и да е представил доказателства, че се е поправил. До края на 20-годишната му присъда за убийство на Андрей Монов оставаха малко повече от 6 години и половина.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата – Христо Монов, внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“, както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който бе представил положителна характеристика за Полфрийман.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обяви, че Полфрийман ще остане в дома за бежанци в Бусманци до окончателното решение на съда по искането на главния прокурор. Той беше отведен там заради липсата на валиден паспорт. В крайна сметка МВР го освободи в средата на октомври, но задържа новоиздадения му от австралийските власти паспорт до произнасянето на ВКС. Случаят дори предизвика дори предизвика дипломатическо напрежение между България и Австралия, както и намеса на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“.

Вижте също Задържането на Джок Полфрийман в България като параграф 22