Как Сърбия разпалва ревността на ЕС

Екран показва движещ се китайски флаг в сръбската столица Белград. Това е една от многото прокитайски визии, които бяха инсталирани в цяла Сърбия по време на пандемията от коронавирус.

Билборд, вероятно платен от Informer - сръбски вестник, свързан с правителството. На него е написано: "Благодаря, брате Си."

Благодарственият билборд е поставен след като Китай изпрати медицински консумативи на Сърбия като помощ в борбата с пандемията от коронавирус. Така и не стана ясно каква част от доставката е била платена и каква - дарена. Китай беше широко критикуван за неспособността си да овладее вируса, който започна  да се разпространява в Ухан в края на 2019 година.
 

Дълго знаме с надпис: "Сърби и китайци - братя завинаги" в центъра на Белград, 18 април 2020 г. 

Огниен Зорич, сръбски журналист от Балканската служба на Радио Свободна Европа, казва, че в сръбското общество се усеща истинска добронамереност към Китай, особено след бомбардировките срещу Югославия от 1999 г., на които Китай се противопостави. Подобни визии като тези обаче може и да са начин да се привлече вниманието на Европейския съюз. Сърбия е кандидат за присъединяване към ЕС от 2011 г.

Винил, на който сръбският и китайският флагове са свързани, както друг със сръбския и руския, разположени върху общинска сграда в южен Белград на 13 април. На кирилица вляво пише: "Стоманени братя, заедно в добро и зло!", а на десния: "Благодарим ти, братска Русия!"
 
 
 
 

Жена преминава покрай огромни банери, свързващи китайския и сръбския флаг в Белград.

Зорич казваа, че Китай и Русия "присъстват силно" в Сърбия и подобни знаци може би са начин за отправяне на послание към ЕС, че страната има възможности за геополитическа ориентация. "Мисля, че Сърбия се опитва да накара ЕС малко да ревнува. В противен случай можем да бъдем отворени и към Китай и Русия."

Палата "Албания" - първият небостъргач в центъра на Белград - е осветен в цветовете на китайското знаме на 21 март.

Зорич казва, че някои билборди са наети от проправителствената медия, а други са платени от градските власти.

Билборд с благодарствено послание и лика на китайския президен Си Дзинпин в близост до сградата на народното събрание на Сърбия.

В края на април високопоставен представител на ЕС каза: "Ако отидем до Белград, по централните улици ще видим билборди с надпис: "Благодарим, брате Си, ти си единственият, който ни помага." Това е много смешно, защото никога не съм виждал билборд, на който пише: "Благодарим на ЕС за помощта, която ни предоставя." А ние предоставяме голяма помощ на Сърбия и други страни на Балканите".

Протестиращ пред народното събрание на Сърбия до табела със сръбския президент Александър Вучич и президента на Китай Си Дзинпин, на която е написано: "Сърби и китайци, приятели завинаги", 28 април.

По време на видео среща на високо равнище този месец ЕС обяви „стабилна икономическа инвестиция“ за балканските страни. По-рано ЕС отдели спешно финансиране от 3,3 милиарда евро за региона. „Западните Балкани принадлежат на ЕС и за нас този въпрос не стои“, каза след срещата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен.