"Някой е подвел българските депутати". За какво става дума в спора за Болградски район

Откриването на Мемориала на славата в Болград през 2018 г., на което присъства и бившият президент на Украйна Петро Порошенко

Болградският район в Одеска област в Украйна влезе в новините след като Народното събрание на България настоя с декларация той да не бъде разделян на по-малки административни единици. Мотивът на българските депутати е, че евентуална промяна ще раздроби българската етническа общност и ще застраши плановете за развитие на района. Декларацията беше приета на 20 май от всички парламентарни групи без ДПС.

Председателят на Групата за приятелство с Украйна и съвносител на декларацията Валери Симеонов от "Обединени патриоти" отбеляза, че в последните години дипломатическите и политически отношения между България и Украйна бележат значителен напредък, но "с огромно безпокойство обаче, буквално преди три дни, научихме за подготвяно решение на Министерския съвет на Украйна, с което Болградският регион се предвижда да бъде разделен на пет административни части - громади, с което се нанася много тежък удар върху целостта на българската общност", каза Симеонов, цитиран от БТА.

Статуи на Ленин в Болград. Всеки три от пет подобни паметника в Украйна са тук, казва местен бизнесмен

Министерствата на външните работи и на регионалното развитие на Украйна защитиха подготвяната административно-териториална реформа. Идеята за запазването на единен Болградски район се подкрепя от местната власт и местния елит, но много хора не приемат техните мотиви.

Новината за реакцията на българското Народно събрание получи широко отразяване в медиите в Русия. Украинското външно министерство реагира незабавно и напомни, че административно-териториалната организация на страната е изцяло в компетенцията на украинската държава, но също подчерта, че защитата на правата и свободите на националните малцинства е сред приоритетите на правителството.

Още преди половин година

Народното събрание реагира сега, защото депутатите са научили "буквално преди три дни" за готвените промени. Но всъщност разговорите по темата са започнали доста по-рано, съобщава украинската редакция на Радио Свободна Европа. През декември 2019 г. депутатът в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе обяви, че вече текат разговори между български дипломати и ръководството на Одеска област. В съобщение на профила си във Фейсбук тогава той пише, че "вече има позитивни резултати за запазването на Болградския район". Кисе казва още, че областните власти в Одеса са одобрили формулата "един район - една общност". Според него основните мотиви за запазването на Болградския район са свързани със "съхраняването на монолитния културен и лингвистичен характер на етническите групи, живеещи в южната част на Одеска област".

Антон Кисе традиционно представлява един от избирателните райони на Бесарабия в парламента на Украйна и е активен в обществения живот на Одеска област, където живеят етнически българи. Общо в Украйна има около 200 хиляди българи, както показва официалното преброяване в страната. Значителна част от тях живеят в Одеска област, където е Бесарабия и където се намира Болградски район.

По време на обществено обсъждане през януари 2020 г. гражданите на района бяха разделени. Кметът на Болград, някои депутати и кметове настояваха за една обединена териториална община в целия район. Според местните медии, подкрепящите създаването на пет отделни общини обвиняват властите, че с години бавят обособяването на новите териториални единици. В резултат на това, голяма част от предназначените за тях бюджетни пари остават неусвоени. Посочват десетки милиони гривни (1 български лев е равен на около 15 украински гривни - б.р.)

Новите пет общини

Плановете на правителството предвиждат Болградският район да се състои от пет общини с центрове съответно в Болград и селата Василивка, Городне, Кубей и Криничне. Населението на целия район е 70 хиляди души.

"Гражданите на Болградски район отдавна искат от районната администрация разделянето на общини. Призивите им бяха за създаването на 4 или 5 общини. Решението ще се вземе от Министерския съвет въз основа на нашите предложения. Имаше обсъждания, решения на селски събрания, събиране на подписи", каза за Радио Свободна Европа Максим Куций, ръководител на Одеската областна държавна администрация. Според него конфликтът е изцяло политически и районът няма да загуби от разделянето.

На 21 май привърженици на разделянето пристигнаха в столицата Киев, за да се срещнат с депутати и министри и да изразят своето несъгласие с решението на българския парламент. Сред тях имаше селски кметове, представители на районната държавна администрация и активисти.

"Изминахме дълъг път, за да се обединим. Преодоляхме много препятствия. Това е нашият осмислен избор. Накрая, когато всички партии постигнаха съгласие, силно се изненадахме от действията на нашите съседи. Затова сме тук, за да кажем, че това - което се случва - е провокация", каза ръководителят на финансовия отдел в Болградската районна държавна администрация Валери Абаджиев.

На пресконференцията присъстваха още основателят на Центъра за развитие на Бесарабия Виктор Куртев, кметовете на Городне - Микола Богоев, Василивка - Петро Бойчев, Калчево - Анатолий Касим, Каракурт - Олена Жечева, както и свещеникът Виктор Кочмар. Според тях районната власт досега потиска селските жители и създаването на пет общини няма да доведе до междуетническо напрежение.

"При нас има различни народности. Живеем прекрасно заедно... Създаването на пет общини определено няма да има негативен ефект върху живота на хората. Гражданите направиха своя избор и съм сигурна, че ще покажем колко бързо може да се развие една общност от различни националности", каза Олена Жечева.

"Селяни ще блокират пътища"

Защо други местни политици настояват да има само една община в района? Според зам.-председателя на Одеския областен съвет Юрий Димчоглу, разделянето на района ще доведе до конфликти с тези села, които няма да станат общински центрове. Болградският район е специален и подходът към него трябва да е специален, казва той. Димчоглу е от гагаузко семейство. Това е втората по численост общност в района след българската.

Юрий Димчоглу

"Хората ще са против разделянето, може да има конфликти. Селяни ще блокират пътища, няма да го приемат и накрая няма да се обособят пет общини, защото е необходимо съгласието на селяните", каза Димчоглу. Според него не хората, а правителството иска да раздели района. Той мисли, че общините трябва да бъдат не повече от две.

"Болградският район е вероятно единственият в Украйна, където паметниците на Ленин все още се пазят. Три от всеки пет такива паметника са при нас", шегува се местен бизнесмен, който пожела анонимност. В миналото е работил в държавната власт в района и е участвал в подготовката на реформата за децентрализация.

Преди три години темата отново беше актуална. Бившият президент Петро Порошенко се застъпи за запазването на досегашното положение. Той също е роден в Болградски район.

Иван Плачков разказва, че административната реформа е била забавена още през 2006 г. по времето на президента Виктор Юшченко. Още оттогава местният елит е срещу предложението за разделяне.

"Прочетох позицията на българския парламент. В нея се казва, че промяната би разделила българската общност и няма да има възможност да се съхрани културата и т.н. Някой е подвел българските депутати и грешно ги е информирал. Например, в Болградски район има едно село - Кубей, където половината хора са българи, а другата половина са гагаузи. Те живеят заедно от 200 години. Това каква община е - гагаузка или българска?", пита Плачков.

Иван Плачков

Според него, като ръководител на Одеската областна държавна администрация, създаването на "национално" обособен район може да доведе до нестабилност. Той припомня Приднестровието. (Приднестровската молдовска република е самообявила се държава, непризнавана от почти никой, чиито лидери се обявяват за присъединяване към Русия - б.р.)

Преговорите продължават

В Киев се проведе среща между зам.-регионалния министър на Украйна Вячеслав Негода, посланика на България Костадин Коджабашев и представители на различни украински институции. Депутатката Тетяна Плачкова каза за Радио Свободна Европа, че има неразбиране от българска страна за разликите между район и обединена териториална община. Границите и територията на района ще бъдат определени след създаването на общините, обясни тя.

"Украинската страна наистина разглежда такава възможност. Защото първо трябва да одобрите плановете за създаване на общините, а след това и на районите. Няма спор за някои от общините. Определено става дума за липса на комуникация, което няма да попречи на отношенията между Украйна и България", каза Плачкова, която е член на парламентарната комисия по местно самоуправление в Киев.

Тя съобщи, че преговорите ще продължат както между представителите на изпълнителната власт, така и на парламентите на двете страни.

"Украйна не е длъжна да координира въпроса с други държави. Ако гражданите на Болградски район са подкрепили предложението на местните власти за създаването на пет общини, това ще бъде решението на Украйна", каза Вячеслав Негода пред Радио Свободна Европа.

Зам.-министърът на външните работи на Украйна Васил Боднар каза, че протичащата в момента административно-териториална реформа в Украйна няма да засегне националните малцинства, включително и българската общност в Одеска област.