КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Разследва се картел в цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от комисията. Това се е случило след извършване на внезапна проверка на място. Tя е била предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения на Договора за Функциониране на Европейския Съюз при определяне цените на масовите автомобилни горива.

От КЗК информираха, че се проверяват следните компании: „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са извършени от служители на КЗК и МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд - град София. При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени и нейни представители. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на асоциацията телефонен номер са били безуспешни.

Комисията напомня, че при нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до 1 % от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия.

Действията на КЗК идват, след като на 15 май министерството на финансите предложи създаването на Държавна петролна компания. На извънредно заседание на Министерския съвет от понеделник пък правителството прие законопроект за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, които предвиждат и създаването на държавното дружество.

Вижте също Новите бензиностанции на държавата. Известното, неизвестното и въпросите

През 2017 г. и 2019 г. след проверки КЗК на същия състав, в който е в момента комисията, тя не установи наличието на картел между големите компании.

През октомври 2016 г. от дори бяха открити писмени доказателства в имейли на служители, а председателката на КЗК Юлия Ненкова съобщи, че има убедителни доказателства срещу шест компании: "Лукойл", OMV, Shell, Eko, "Петрол" и руската "Газпром" (работеща през "НИС Петрол"). В крайна сметка, след изборите през 2017 г., от комисията не установиха наличие на картел.

След отмяната на извънредното положение бяха приети няколко промени в Закона за здравето, Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане. Те задължиха “Лукойл” в едномесечен срок да раздели базите си на отделни данъчни складове и да ги лицензира.