След премиера, и собственикът на Нова телевизия се усъмни в почтеността на бТВ

Кирил Домусчиев

Собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев определи бТВ като "Божков ТВ", намеквайки, че медията отстоява интереси на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Домусчиев използва израза в свой коментар във Фейсбук, посветен на последните обвинения, отправени към него от Дубай.

Изразът "Божков ТВ" беше използван на два пъти в събота от министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът го употреби в момент, в който не искаше да отговаря на въпрос на кореспондентката на бТВ. Думите на Борисов предизвикаха остра реакция на медията.

бТВ е първата частна национална телевизия в България, която излъчва от 1 юни 2000 г. В момента тя е собственост на Central European Media Enterprises (CME).

Съдбата на двете най-големи частни телевизии - Нова ТВ и бТВ - стана явна част от конфликта между държавата и бизнесмена Васил Божков в понеделник сутринта. Тогава Божков публикува документ, чиято автентичност беше потвърдена и от Домусчиев. От текста му става ясно, че през 2019 г. Божков се е ангажирал с финансова подкрепа за Нова телевизия в замяна на "пълен съпорт" (пълна подкрепа) в работата му с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Вижте също Бележка за 20 млн. лева. Божков плаща за реклама на Домусчиев срещу обещание за "чадър"

В отговор Домусчиев обяви, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за договора на “БТВ медия груп” - основният конкурент на Нова, с държавния Български спортен тотализатор.

Коментарът на Домусчиев от сряда съдържа също и обвинения по адрес на медиите на Иво Прокопиев, сред които са онлайн изданието "Дневник" и седмичникът "Капитал". Изказването идва в деня, в който антикорупционата комисия внесе в съда искане за отнемането на близо половин милион лева от семейството на Прокопиев.

"Дневник", който беше създаден през 2001 г. като ежедневник, както и "Капитал", започнал да излиза през 1993 г., са издания на "Икономедиа АД", която е собственост на Иво Прокопиев и Теодор Захов. Двете медии, както и bTV и Нова Телевизия, са подписали Етичния кодекс на българските медии.