„Левски“ приема дарението на Пеевски. Клубът свиква общо събрание през юли

Въпреки, че представители на феновете на „Левски“ поискаха дарението от Делян Пеевски да бъде върнато, клубът в крайна сметка реши да задържи и похарчи парите

„Левски“ ще приеме дарението на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски от 500 хил. лв. Това съобщи изпълнителният директор Павел Колев след заседанието на Управителния съвет на клуба, което се проведе в сряда . През юли от отбора ще свикат общо събрание, след което могат да настъпят промени в управлението му.

„Управителният съвет има позиция, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и привържениците на Левски да направим така, че клубът да оцелее. Затова няма какво да правим освен да приемем дарието и да го изхарчим прозрачно“, каза Колев. Той подчерта, че никой дарител не е поставял условия на клуба, а подобни дарения са били правени и друг път през годините, но разликата сега е, че те са публични.

Вижте също Между парите и името Пеевски. Какво избират в "Левски" и какво са избирали други преди тях

По думи на изпълнителния директор клубът се нуждае от 3 млн. лв., за да покрие разходите си до края на спортно-състезателната година. Към момента от тази сума са налични около 500 хил. лева.

Основната част от плащанията, които трябва да бъдат направени, са за заплатите на футболистите, тъй като в противен случай съществува риск те да разтрогнат договорите си с клуба, като по този начин няма да може да бъде генерирана печалба от евентуална тяхна продажба.

Колев съобщи, че чуждестранна фирма е заявила интерес да инвестира 18 млн. евро за срок от 3 години, но след проверка от клуба са установили, че има съмнения около миналото и произхода на приходите им, поради което клубът не иска да се ангажира с нея.

Относно общото събрание изпълнителният директор обяви, че за него ще бъдат назначени 2 дати – 6 юли и 22 юли. Това се прави в случай, че основният акционер не присъства или не изпрати свой представител. По думите на Колев на общото събрание ще се направи отчет пред акционерите, но може и да се гласуват промени в състава на ръководството.

„Левски“​ е в тежко финансово състояние, след като от края на януари реалният и формалният собственици Васил Божков и Георги Попов получиха редица обвинения от прокуратурата и напуснаха страната. Преди седмица Георги Попов джироса акциите на "сините" на премиера Бойко Борисов, който обаче отказа да ги приеме. В крайна сметка използваният за куриер журналист Сашо Диков занесе акциите на изпълнителния директор на клуба Павел Колев.

В сряда сутринта пък Божков предложи новият собственик на ПФК „Левски“​ да бъде определен чрез "електронно гласуване". Това стана ясно от анкета, публикувана в профила му във Фейсбук.