Вратата към Космоса, която скоро ще стане излишна

Снимка от американски шпионски самолет на пускова площадка в космодрума Байконур, направена през 1957 г. Това е две години след построяването на тайната площадка, пърночално предвидена за тестване на ракети с голям обсег. По-късно Байконур се превръща в мястото, от СССР повежда битка срещу САЩ за първенство в космическата надпревара.

Неидентифицирана ракета излита от Байконур през 1960 г. Космодрумът е построен в пустинята на Казахската съветска социалистическа република заради необитаемите равнини наоколо и близостта до екватора.

Центърът на град Байконур (тогава наричан Ленинск), построен за обслужване на стартовите операции. Безкрайните равнини около площадката позволяват радиокомуникации на далечни разстояния и ограничават риска за цивилните от изхвърляне на части от етапите на ракетите. Близостта до Екватора е важна заради въртенето на Земята и така изстрелването на ракети в орбита става по-лесно.

Последни проверки на ракетата "Восток", която ще изстреля съветския космонавт Юрий Гагарин в орбита през 1961 г. От Байконур са направени много исторически изстрелвания в Космоса, включително и на първия сателит през октомври 1957 г., първото куче през ноември 1957 г., първия човек през 1961 г. и първата жена през 1963 г. 

Байконур е бил сцена и на някои трагични провали, най-вече засекретената катастрофа на маршал Неделин през 1960 г. (на снимката), когато ракета избухва при старта си, убивайки около 100 души.

Космонавтите Анатолий Березовой и Валентин Лебедев говорят пред медиите зад стъкло преди излитането си през 1982 г. Няколко съветски традиции преди старта продължават и до днес. Сред тях са колективното гледане на филма от 1970 г. "Бялото слънце на пустинята", както и уринирането на задната гума на автобуса, който транспортира космическите пътници до стартовия панел. Жените космонавтки носят малък флакон с урина за ритуалното пръскане на гумите.
 
 

Космическата совалка Буран, снимана преди изстрелването си от Байконур през 1988 г., беше последната голяма съветска космическа програма преди разпадането на СССР през 1991 г.

Местни жени в Байконур през 1999 г. След разпадането на Съветския съюз Русия взима под наем Байконур и голяма част от околността от независим Казахстан.
 

Въздушна гледка към град Байконур с население 36 000 души през 2009 г. На практика цялата икономика на града се основава на космическата индустрия. По времето на Съветския съюз около 70 процента от населението са етнически руснаци, а по-голямата част от останалите са етнически казахи. Днес това съотношение е запазено, само че е наобратно.

Мозайка в центъра на Байконур. Русия плаща на Казахстан около 115 милиона долара всяка година за използване на стартовата база. Договорът за наем трябва да изтече през 2050 г., но Кремъл в момента изгражда свой собствен стартов обект в Далечния изток на Русия.
 

Ракета "Союз", която ще отведе американския астронавт Дан Бърбанк до Международната космическа станция (МКС), е готова за изстрелване в мразовита сутрин през ноември 2011 г. Тъй като американската програма за космически совалки беше прекратена през 2011 г., САЩ плащат на Русия десетки милиони долари за изстрелването на всеки един астронавт до МКС.

Ракета „Союз“ излита в Космоса от Байконур. Цената за последните полети за американските астронавти беше по около 86 милиона долара, което е повече от два пъти повече от цената, плащана на Руската космическа агенция през 2011 г. 
 

Американският астронавт Скот Кели с руските космонавти Александър Калери и Олег Скрипочка в капсулата за кацане на "Союз" през 2011 г. Надеждните ракети "Союз", изстреляни от Байконур, са известни с това, че са неудобни и прекалено тесни, за да поберат и тоалетна. Космическите пътешественици трябва да носят памперси за двудневното пътуване до МКС.

"Союз", превозващ един американец и двама руснаци до МКС през 2017 г. Пътешественикът блогър Рик Газарян, който наблюдава изстрелване през 2018 г., каза пред RFE/RL, че на външни хора е разрешено да наблюдават изстрелването от малко повече от километър от стартовия панел.
 

Музей в Байконур, посветен на космическия полет.

Руски военнослужещи наблюдават от бронетехника, докато транспортират "Союз" до стартовия панел. Байконур е смятан за потенциална мишена за терористични атаки.
 

Камили си почиват в равнините около Байконур.

Казахски момичета наблюдават подготовката на "Союз" за излитане през 2009 г. Работата по руския космодрум "Восточни" продължава, SpaceX започна превозването на астронавти от САЩ до МКС на 30 май. Така казахстанската установка и хората, които се грижат за нея, вероятно ще останат в историята.