Джезве, кафе и майстори кожари

Кримски татарки със сплетени коси в Бахчисарай през '20-те години на XX век. За тях е привично да носят кадифени шапки, извезани със злато, сребро, както и декорация с малки монети.

Кожар в Бахчисарай през '20-те години. Говедовъдството е било основно за кримскотатарското земеделие. В допълнение към месото, млякото и вълната, добитъкът осигурявал и кожа. В Бахчисарай и Карасубазар е имало до 40 кожени манифактури през '20-те години.

Мъж продава боб в Бахчисарай. Фасулът е бил част от кухнята във всички региони на Крим. Някои от ястията са били месна супа със зелен фасул, подправена с кисело мляко, супа с фиде и варен боб или просто боб, сервиран с юфка.

Известният кримски плат - атма, е направен от памук и лен. Тъканта се е правила на ръка и във всяка къща е имало вретено. Платът е използван за направата на дрехи, чаршафи и кърпи. Преденето е било женска работа, но тъкането се е правило от майстори мъже.

Имало е четири основни типа кримскотатарски жилища - едноетажни градски къщи като тази в Бахчисарай, двуетажни къщи в полите на планините и едноетажни в степта, направени с кал, тор, слама или тухла. Имало е и едноетажни каменни крайбрежни сгради.

Заради климата градинарството в Крим никога не достига търговски мащаби, но зеленчуците се отглеждат за лична консумация. В кримскотатарската кухня салатите със зеле, краставици и моркови са стандартна храна. Има и по-сложни ястия като зелеви рулца или агнешка супа, известна като лагман.

Селяни позират в Кримската степ, където скотовъдството се комбинира със земеделие. Времето за засаждане и прибиране на реколтата се определяло от старейшините. Смятало се е, че работата на земеделския производител е много по-тежка от работата на животновъда.

Друг кожар в Бахчисарай през '20-те години. Обувките са се правели от кожа. Мъжете носели ризи, ниски ботуши с шипове. През зимата жените носели ботуши вкъщи, а през лятото извезани обувки без пета и чорапи.

Жена прави кафе в Бахчисарай. Кафето заема важно място в кухнята и културата на кримските татари. Всяка къща си има джезве за кафе на масата. В края на XIX век в Бахчисарай е имало 62 кафеджийници.

Уличен продавач в Бахчисарай. Повечето занаятчии продаваха свои стоки в магазините си, но всеки кримски град също имаше оживени пазари. Уличните продавачи продавали колиета, вериги, рокли и чибуци.

Къща в югозападен Крим. Стандартният интериор на основното помещение е съдържал открита камина с комин и казан, окачен на верига. Покрай стените имало ниски дивани с матраци и възглавници. Кърпи са използвани за украса на стените, а на пода имало килими.

Бахчисарай. Мъжете носели плитка шапка, изработена от овча кожа или вълна, или фес. Риза с широки ръкави, прибрана в шалвари и прихваната с широк пояс. Върху ризата носели къса жилетка с копчета, а отгоре - дълъг кафтан.

Вретено през '20-те години. Дамските дрехи били широки и дълги с ризи под коленете, дълги рокли с широки ръкави, както и цветни шалвари. Горното облекло било плътно прилепнал кафтан или роба с тесни ръкави. Над кафтана се носело късо кожено палто.

Магазин за седла в Бахчисарай. Коневъдството играело огромна роля в кримскотатарското общество и конете винаги се нуждаели от сбруи и седла. През периода на Кримското ханство, от 1441 до 1783 г., град Карасувбазар (известен днес като Билохирск) е столицата на седлата.

Медникар работи в магазина си в Бахчисарай. Цветните метали се обработвали от медникари. Домакинските съдове били направени от калай, покрити с мед, ритуалните съдове и полилеи за джамии били направени от месинг. Кафемелачките били сглобени от месингови и железни части.

Бродировачка в Бахчисарай. Дрехите на кримските татари задължително съдържали бродерии. Орнаментите се различавали в зависимост от региона. Моделите с риби и лодки се срещали в бродериите от източен Крим, докато бродериите от степните региони били в цвят бордо. На южното крайбрежие изобразявали водорасли и преобладавали люляковите, виолетови и бели цветове.

Входът към медресето Зинджирли в Салачик през '20-те години. Градът бил обезлюден по време на депортацията и днес е част от Бахчисарай. Построено през XVI век Зинджирли Мадрасах е едно от първите и най-големи мюсюлмански училища в Крим. Днес то е единственото на полуострова.