От Ню Йорк до София: Битката за правата на ЛГБТ хората по света

Участник в гей парада поставя знаменце в цветовете на дъгата в ръката на съветски войник на Паметника на съвестката армия по време на Гей прайда в центъра на София на 18 юни 2011 г. Стотици ЛГБТ активисти преминаха през столицата на България в знак на протест срещу дискриминацията срещу хомосексуалните. Неизвестен артист е боядисал фигурите на съветските войници на паметника като комиксови герои и представителите на попкултурата.

Нюйорският бар Стоунуол Ин и копие на изданието на "Ню Йорк Поуст" от 29 юни 1969 г., в което се съобщава за полицейската акция, довела до бунтовете в Стоунуол. Серията от спонтанни демонстрации на членове на гей общността среду нахлуването на полицията в Стоунуол Ин се смята за началото на борбата за правата на ЛГБТ общността в САЩ.
 

Демонстранти пред кметството в Ню Йорк на 10 юни 1970 г., призоваващи за край на дискриминацията срещу гейовете и лесбийките. Членове на Алианса на гей активистите спонсорират демонстрацията, която включва лозунги като "ОК е да си гей" и "Америка, порасни."

Маршът за свобода на гейовете на 26 юни 1977 в Сан Франциско.

30-годишна холандка с плакат "Радвам се, че съм гей" на марша във Франкфурт, Германия, на 28 юли 1979 г., който завършва със среща на хомосексуалните, продължила една седмица. Стотици хомосексуални, обединени от филми, театър, рок концерти и уоркшопове за правата на гейовете. 

Хора празнуват в нюйоркския квартал "Гринуич вилидж" след приемането на законпроект за правата на гейовете на 20 март 1986 г.

Неизвестна организация разлепи стотици постери, на които пише "Не, не, не на хомосексуалността" в центъра на румънската столица Букурещ на 13 октомври 2000 г.

Сръбската полиция в сблъсък с националисти, които хвърляха камъни и атакуваха гей активисти в Белград на 30 юни 2001 г.

Две лесбийки от Молдова са покрили устите си по време на мълчалив протест в столицата Кишинев на 27 април 2007 г., след като властите забраниха събитие на ЛГБТ група.

Полицията в България задържа крайнодесен екстремист по време на първия гей парад в центъра на София на 28 юни 2008 г. Около 60 протестиращи бяха задържани от българската полиция за борба с безредиците, след като крайнодесни екстремисти се опитаха да разпръснат първия София гей прайд. Събитието провокира критики от страна на Българска православна църква, от мюсюлманските представители, както и от крайнодесни.

Активист за правата не гейовете в Беларус наднича зад плакат по време на първия разрешен ЛГБТ прайд в Минск на 14 февруари 2011 г., в близост до Министерството на правосъдието.

Полиция задържа активист за правата на гейовете след сблъсъци с православни християни в грузинската столица Тблиси на 17 май 2012 г. Десетки ЛГБТ активисти преминаха по улиците, за да отбележат Международния ден срещу хомофобията и трансфобията, където бяха спрени от представители на църквата.

Святослав Шеремет, председателят на Украинския гей форум, е напраднат в Киев на 20 май 2012 г., след като се е срещнал с репортери, за да ги информира, че насроченият гей парад е отменен.

Руски активист държи плакат с надпис "Любовта е по-силна от хомофобията!", докато седи в полицейски микробус след задържането му по време на неразрешен митинг за правата на гейовете в центъра на Москва на 25 май 2013 г.

Около 2000 полицаи са мобилизирани да защитят 150 ЛГБТ активисти на първия прайд в столицата на Черна гора - Подгорица, на 20 октомври 2013 г. Противници на правата на ЛГБТ хората се опитаха да атакуват мирната демонстрация.

ЛГБТ активисти на митинг в Санкт Петербург на 17 май 2013 г.

Украинската полиция арестува простестиращ по време на гей парада в Киев на 12 юни 2016 г.

ЛГБТ активисти в Косово на първия гей парад в страната. Прищина, 10 октомври 2017 г.

Украинската полиция охранява участници в Марша за равенство, организиран от ЛГБТ общността в Киев на 23 юни 2019 г.

Членове на ЛГБТ общността на първия гей парад в северномакедонската столица Скопие на 29 юни 2019 г.

Хора с флагове в цветовете на дъгата на първи гей прайд в Сараево на 8 септември 2019 г.