ВАС отхвърли жалба за дискриминация срещу Иван Гешев заради магистратския му имунитет

ВАС потвърди, че главният прокурор не може да носи отговорност за думите си "...и циганите така правят", с които коментира отмятането на подсъдимия по делото "Иванчева" Петко Дюлгеров от собствените му показания

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалба за дискриминация на етнически признак, подадена миналата година от ромския активист Христо Николов срещу настоящия главен прокурор Иван Гешев. Според решението на върховните съдии Диана Добрева, Виолета Главинова и Еманоил Митев в случая Гешев е защитен от функционалния си имунитет като магистрат.

Повод за оплакването стана интервю на тогавашния зам.-ръководител на държавното обвинение пред БНТ от 17 април 2019 г., в което той коментира решението на третия подсъдим по делото „Иванчева“ да се отрече от показанията си по следния начин: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят.“

Жалбата на Христо Николов

След това ромският активист Христо Николов сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД), твърдейки, че с тези думи Гешев „не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя ги от останалата част от българската нация“. Както и че „определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си“.

На 25 юни 2019 г. КЗД обяви, че сигналът не е основателен и в случая не е извършено нарушение на забраната за дискриминация на етнически признак. Николов обжалва пред Административния съд София-област, който на 11 октомври 2019 г. потвърди решението на комисията. Така се стигна и до разглеждането на казуса от ВАС.

Решението на ВАС

„Обосновано е прието, че изказването на Гешев в цитираното по-горе предаване по телевизията не съдържа „език на омразата“ към българските граждани от „ромски произход“ нито цели постигане на враждебна, унизителна или обиждаща среда за тях“, потвърждава последната инстанция на 14 май.

Върховните съдии се позовават на конституционно гарантирания имунитет на съдиите, прокурорите и следователите, според който „не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер“.

"Функционалният имунитет на магистратите има изключително важно значение за независимостта на съдебната власт и представлява гаранция за спазване на разделението на властите, предотвратява намеса и въздействие върху служебното поведение на магистрата“, приема Върховният административен съд.

Съдиите Диана Добрева, Виолета Главинова и Еманоил Митев обаче не обясняват защо приравняват телевизионно интервю със служебни действия и постановяване на актове от страна на магистратите, при които те имат функционелен имунитет.

Междувременно през юли миналата година Етичната комисия към Върховната касационна прокуратура (ВКП) също разгледа случая и обяви, че няма данни с изявлението си пред БНТ Иван Гешев да е уронил престижа на съдебната власт.

„Българският „циганин“ е упоменат в българското народно творчество, в съвременната литература, поезия и проза. На тази основа позоваването на цитираната публикация за внушаване на предполагаемо уронване престижа на съдебната власт е несъстоятелно“, мотивира становището си по казуса обвинителят от ВКП Марио Василев, който още тогава беше пряко подчинен на настоящия главен прокурор.

Ромският активист Христо Николов, който загуби делото пред ВАС, сега трябва да заплати разноските на Комисията за защита от дискриминация в размер на 100 лв. и тези на самия Гешев в размер на 600 лв. Николов редовно участва в протестни акции, включително и срещу кандидатурата и избора на настоящия главен прокурор. Той е основател на фондация „Саворе“, която се занимава с интеграцията на малцинствените групи в България.