Кой е Йордан Цонев, който ще проверява парите за бизнеса, пострадал от извънредното положение

Йордан Цонев

Баскетболистът Майкъл Джордан и политикът Йордан Цонев са от малкото личности в света, чиито обувки са били продавани на търг. В момента найковете на легендарния спортист са изложени в “Сотбис” и до 17 май се очаква да бъдат продадени за над 100 000 долара.

Обувките на Цонев бяха изложени не сега, а преди 20 години, и не от “Сотбис”, а от партия “Гергьовден”, която не беше сигурна дали се шегува като обявява за “притежание” на Цонев разни парцали и картонени изрезки, или има нещо друго за казване. На глас казаха, че продават целия “гардероб” на българския депутат, забележителен с това, че е видимо скъп.

Йордан Цонев е политик, започнал от СДС, но преминал към Движението за права и свободи (ДПС). В последните 7 години той е постоянният съвносител на законопроекти, предложени от депутата на ДПС Делян Пеевски.

В четвъртък Цонев оглави нова анкетна комисия, която ще проверява как се харчат парите, отпуснати за подпомагане на бизнеса, пострадал от извънредното положение.

Преди политиката и преди ДПС

Цонев е роден през октомври 1956 г. в добричкото село Карапелит. Преди да влезе в политиката той работи като крупие в хотел “България” в Бургас (преди 1989 г.) и се занимава с обмяна на валута и търговия на дребно (в първите години след 1989). Оттогава датира и прякорът му – Данчо Ментата, макар че няма нито едно публично доказателство той някого да е излъгал по онова време. Прякорът си стои до ден днешен, но Цонев твърди пред бТВ, че са му го залепили националистите.

През 90-те, когато издигането в политиката става почти толкова светкавично, колкото и забогатяването по неясен път, той става общински съветник в Бургас, където оглавява бюджетно-финансовата комисия. Оттук нататък където и да отиде, колкото и партии да смени, той или оглавява, или членува в комисии, които контролират финансите.

Множество журналистически разследвания тогава го свързват с неясни сделки по черноморското крайбрежие и търговия с влияние, но единственият резултат от това е изгонването му от СДС през 2000 г. по време на борбата на партията с клиентелизма. След кратък период на политическо лутане го приютява ДПС. Оттук нататък Цонев почти без прекъсване е на ключови позиции на политическото мнозинство, сформирано с прякото или непрякото участие на движението.

ДПС и новата страница: Пеевски

В преломната 2013 г., когато по предложение на премиера Пламен Орешарски Народното събрание избира за председател на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски, а после управлява при непрекъснати улични протести повече от 400 дни, Йордан Цонев е запомнен с две основни прояви: че се ангажира публично със защитата на Пеевски и че организира среднощното изтегляне на депутатите от обсадения от протестиращи парламент. Измежду тези два факта първият е с по-дълготрайни последици и предизвиква по-бурни реакции.

На 15 октомври 2013 г. Цонев става съвносител на първия законопроект заедно с Пеевски. За това се иска много кураж, тъй като по същото време Пеевски е обвиняван от улицата в съмнително забогатяване, както и в това, че е депутат, който не е внесъл нито едно предложение в парламента и дори не ходи на работа. Внясането на законопроект заедно с него тогава изпълнява двойна функция – не само да прокара дадени норми в законодателството, но и да представи Пеевски като “обикновен” депутат, един от многото, които пишат закони.

По-нататък, между 2014 и 2020 г. Цонев внася още 6 други законопроекта заедно с Пеевски, като в някои случаи към тях се присъединяват и други депутати – последователните лидери на ДПС Лютви Местан и Мустафа Карадайъ, а понякога Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Петър Чобанов. Но няма нито една инициатива на Пеевски, от която Цонев да отсъства. А инициативите засягат предимно две теми – медиите и финансите.

КТБ и цензурата

От 2014 г. Цонев вече е ангажиран с друг ключов епизод от развитието на страната – с фалита на КТБ, който той успява да похвали. Твърди, че държавата е спечелила от фалита на четвъртата по големина банка. Пред бТВ той защитава тезата си така: “[Държавата] даде 1,650 млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банки с 2,9% лихва. Този фонд гарантира парите на гражданите – това е застрахователно образувание, в което банкерите се застраховат с пари от печалбата си. Вече върнаха един милиард, остава да се върнат още 500 млн. лева, а държавата спечели 105 млн. от лихвата, отсече Цонев. – Парите ги дадоха банките от печалбата си, не бюджетът.”

По-късно го питат как си обяснява това, че Пеевски не е разследван по делото “КТБ”, макар че името му, както и свързани с него фирми, присъстват в официалните документи на банката. “Като какъв Пеевски да бъде по делото "КТБ” - пита Йордан Цонев реторично през 2017 г.

През 2019 и 2020 г. името му се запомня и с изказвания за ситуацията в БНР, която доведе до временно отстраняване от ефир на журналистката Силвия Великова, 5-часово спиране на ефира на “Хоризонт” за пръв път в историята на медията и последвало уволнение на генералния директор. Цонев отрече да има проблем със свободата в БНР и посочи, че за него там има свободия и агресивни стандарти, което е “непочтено, агресивно, неморално към цялото българско общество”.

Независимо от тази оценка, Цонев е един от малкото депутати, пренесли в новия век лекотата на общуването с пресата, дошла в България през 90-те. Той не спазва формалности, говори открито с журналистите, рядко се крие по телефона и не се обижда от директни въпроси. Веднъж го питаха не се ли нервира поне от прякора “Данчо Ментата”, а той само вдигна рамене: “Свикнал съм”, каза.