Законът-заместител. Какво идва на мястото на извънредното положение

Депутатите гласуваха на две групи с цел да се избегне струпването на много хора

Част от сегашните извънредни мерки ше залегнат в промените към Закона за здравето, които парламентът прие в петък на първо четене. Те ще поддържат елементи от сегашното извънредно положение и след края му на 13 май.

125 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ подкрепиха законопроекта. 69 народни представители от БСП се въздържаха. Нямаше гласували против.

Извънредното положение беше въведено на 13 март и беше продължено до 13 май. Управляващите решиха да не удължават срока на извънредното положение и вместо това да приемат промени в закона за здравето, които да действат след края му.

Новите текстове предвиждат министърът на здравеопазването да определя със свой акт противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор. Такава възможност ще имат и директорите на регионалните здравни инспекции.

Здравният министър ще определя и условията и реда на задължителна изолация и болнично лечение на болни от заразни болести, на контактни с тях хора или на хора, влезли от територията от други държави. Той ще запази възможността да забранява влизането на територията на България на граждани на други държави, както и да ограничава придвижването на територията на страната и без да има обявено извънредно положение.

До 30 юни служебно се удължава срокът на всички месечни семейни помощи за деца, отпуснати на основание на закона за семейните помощи, чийто срок изтича между 1 февруари и 31 май т.г. С промените част от сроковете икономическите, финансовите и здравните мерки се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение.

Предвижда се ползваният неплатен отпуск през 2020 г., който се зачита за трудов и осигурителен стаж, да бъде до 60 дни.

В законопроекта е записано също, че няма да се провежда външно оценяване за учениците от 4-ти и 10-ти клас за учебната 2019-2020 г., като това ще стане след началото на новата учебна година. Регламентирано е вече обявеното решение учениците да завършат учебната година дистанционно.

Законопроектът предвижда също възможност договорите за концесия и наем на морските плажове да бъдат удължени с „подходящ срок до една година“ безвъзмездно. Предвижда се и възможност концесионерите да предоставят шезлонги и чадъри безплатно за плажуващите – мярка за насърчаване на туризма, която беше обявена по-рано през седмицата.

Разпоредбите на Закона за обществените поръчки няма да се прилагат при закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, както и на медицинска и лабораторна апаратура два месеца след края на извънредното положение. Същото ще се отнася и за транспортните услуги, свързани с доставянето на хигиенните материали и медицинската апаратура.