Най-високите, най-грандиозните. Как изглеждат паметниците на съветските герои от войната

Паметникът в Магнитогорск изобразява войник и работник от стоманодобивната промишленост, който държи меч. Работникът е изправен пред огромните стоманодобивни предприятия, които изпращат доставки за съветските сили по време на Втората световна война.

2018 година. Руският президент Владимир Путин минава покрай вечния огън, който гори в "тялото" на огромната статуя, наречена "Родината майка зове". Тогава се отбелязва 75-ата годишнина от битката при Сталинград, днешен Волгоград. Сблъсъкът между съветските и нацистките армии продължава от август 1942 до февруари 1943 и се смята за една от най-кървавите битки в историята. Жертвите в нея са около 2 милиона души - войници и цивилни.

Заря над статуята "Родината майка зове". Тя е издигната над Мамаев Курган във Волгоград. Висока е 85 метра и е най-високата скулптура в Европа.

Скулптурна група на войници, отиващи в бой. Тя е част от мемориала "На героичните защитници на Лелинград", днешен Санкт Петербург.

Мемориалният комплекс "Малая земля" в Новоросийск. Скулптурите се издигат над Черно море и са поставени там в памет на съветските войски, преминали в настъпление през февруари 1943 г.

Паметникът "Малая земля" има триъгълна форма.

13 април 2020 г. Работници почистват стената, в която са изсечени имената на войниците от Втората световна война. Стената е част от Монумента на славата в Новосибирск.

Хора носят портрети на свои близки, участвали във Втората световна война. Монументът, пред който са се събрали, е наречен "Родината майка дава оръжие на сина си" и е издигнат в Томск.

Мемориалният комплекс "Отбранителна линия" е създаден в Новоросийск, Краснодарска област. Той е посветен на войниците, отбранявали града.

Паметникът на Защитниците на съветска Арктика в Мурманск. Висок е 35 метра и изобразява войник, често пъти наричан Альоша.
 

2020 година. Военен хеликоптер кръжи над паметника на Родината майка в гробището Пискарьовское в Санкт Петербург. По време на обсадата на Ленинград умират около 500 000 души.

Мемориалът "На героите панфиловци" е издигнат през 1975 г. близо до Москва. Той увековечава паметта на 28 войници на генерал-майор Панфилов, които разрушават десетки германски танкове по време на битката за Москва през ноември 1941 г. Историците се съмняват в истиността на този разказ.
 

Куполът и една от статуите в Залата на славата, обособена в Музея на победата. Той се намира на Поклонная гора в Москва и е създаден през 1995 г. по времето на президента Елцин.

Тържествена заря над Поклонная гора отбелязва Деня на защитника на Отечеството, който в Русия се празнува на 23 февруари. Музеят на Поклонная гора има площ от 14 143 квадратни метра. Разположен е в парк от 2 424 хектара. В центъра му има статуя на Нике, гръцката богиня на победата.

Паметникът на загиналия воин до Горки парк, Казан.

Паметникът "На героите-ученици" в Москва. Той е посветен на момчетата, напуснали училище, за да се включат в съветската армия по време на войната.

Монумент на славата в град Самара, по-рано - Куйбишев. Паметникът е издигнат в чест на работниците от авиационната промишленост. По време на Втората световна война Куйбишев е основен индустриален център на СССР, който произвежда военните самолети "Илюшин Ил-2" и "Илюшин Ил-10".