Германия предупреди за втора вълна на епидемията, а Русия отбеляза рекорден брой заразени

Русия се готви да посрещне 9 май без традиционния военен парад и само с украса

Високопоставен представител на германските здравни власти предупреди, че може да има втора вълна на коронавируса преди есента, в зависимост от поведението на хората. Изявлението бе направено в момент, когато във федералната република се възстановява икономическият живот, предаде Ройтерс.

Броят на случаите действително спада, но това съвсем не означава, че всичко е приключило, заяви на пресконференция Ларс Шаде, вицепрезидент на Института по заразни болести "Роберт Кох", предаде БТА.

Шаде съобщи, че от другата седмица от "Роберт Кох" прекратяват редовните брифинги за ситуацията с коронавируса, а причината е намаляващият брой случаи на заразяване в Германия. От края на февруари институтът даваше брифинги два пъти седмично - всеки вторник и петък.

До четвъртък на обяд броят на заразените от коронавируса в Германия е почти 170 хиляди, починали са 7275 души, а оздравелите вече са 140 хиляди.

Коефициентът на репродукция на новия коронавирус в Германия се оценява понастоящем на 0,65, добави Институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс. Коефициент 0,65 означава, че 100 души, заразени с вируса, го предават средно на 65 други, което означава, че броят на новите инфекции ще намалее.

Коронавирусната пандемия ще продължи поне до края на тази година, заяви пред германското радио шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел.

"В момента не живеем след пандемията, а в разгара на пандемия, тя ще ни съпътства още известно време и занапред - поне за през тази година, а това е при най-оптимистичния сценарий", каза Хелге Браун.

В сряда Меркел обяви стъпки за отхлабване на противоепидемичните мерки в Германия, но в същото време властите си запазиха възможността да ги затегнат отново, в случай че броят на инфекциите тръгне нагоре.

Бум на заразените в Русия

В Русия за едно денонощие бяха регистрирани над 11 000 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравните власти. Това е най-високият брой открити случаи за денонощие.

Общият брой на заразените в Русия достигна 177 хиляди и вече е по-голям от този в Германия и Франция. Русия вече е на пето място по брой на заразените с коронавирус. Действителният брой на заразените може да се окаже по-висок, тъй като не на всички се правят тестове и много хора, заразени с вируса, не проявяват никакви симптоми, отбелязва Асошиейтед прес.

Официалният брой на заразените в Москва е 92 676. Кметът на Москва Сергей Собянин обаче заяви в интервю за телевизия "Росия 24", че действителният брой на заразените с коронавирус в руската столица е около 2-2,5 процента от населението, т.е. около триста хиляди души, предаде ТАСС.

Според Собянин това, че са разкрити толкова случаи на заразяване, е нещо положително. Властите на Москва планират да въведат от 12 май задължително носене на предпазни маски и ръкавици в обществения транспорт, каза още Собянин.

Кметът на Москва обяви, че фабриките и строителните фирми могат да възобновят работа на 12 май. Според него обаче е рано да отворят предприятията от сферата на услугите.

Министърката на културата на Русия Олга Любимова обяви в сряда, че е заразена с коронавирус, но е в добро състояние и не е в болница. Любимова е третият високопоставен руски служител с COVID-19 след премиера Михаил Мишустин и строителния министър Владимир Якушев.

Президентът Владимир Путин нареди на губернаторите да разработят планове за постепенно вдигане на ограниченията след 11 май. Русия затвори много градове и региони, за да забави разпространението на заразата. Първоначално Путин обяви седмицата от 28 март до 5 април за неработна, след което удължи на два пъти мярката - до 30 април и после до 11 май.

Вижте също „От Русия с любов“. Какъв е проблемът с хуманитарната помощ на Кремъл