Матурите ще са на 1 и 3 юни, а изпитите за 7 клас - на 15 и 17 юни

Красимир Вълчев

Няма да се удължава учебното време за нито един от класовете в българските училища. Дипломите за завършено училищно образование ще се издават с минимално забавяне, а повечето висши училища вече са разработили програми за провеждане на кандидатстудентските изпити. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

Изпитите, които ще се проведат в присъствена форма ще бъдат от националното външно оценяване за седми клас, държавните зрелостни изпити, както и изпитите за професионална квалификация. Бяха съобщени и датите за изпитите след 7 и 12 клас. Зрелостниците ще се явят на матури на 1 и 3 юни, а седмокласниците ще държат изпитите си на 15 и 17 юни.

И от двата вида изпити ще отпаднат някои теми - предвидените за изучаване в края на годината.

Матурите

Матурите ще са с 12 дни по-късно от първоначално обявените в началото на годината дати. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а този по предмет по изобр ще е на 3 юни. Дванадесетокласниците, които не се явят на изпит в началото на юни, ще могат да го направят на следващата сесия, която ще се проведе на 27 и 28 август.

От изпита по български език и литература за 12 клас ще отпаднат темите, свързани с лириката на Никола Вапцаров, романа "Тютюн" на Димитър Димов и "Железният светилник" на Димитър Талев. Според Вълчев изучаването на повечето от предмети за втората матура е приключило още в XI клас. Независимо от това от матурата по история отпадат темите след Първата световна война, от тази по физика – материалът след елементарни частици, от изпита по география – северните райони на България.

До 29 май зрелостниците ще получат електронно служебни бележки за допускане до изпитите.

Получаването на свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забави с четири дни – до 26 юни, за да не бъде нарушен процесът по кандидатстване във висшите училища в България и чужбина.

Изпитите за придобиване на професионална квалификация по професия ще са на 5 юни. Тези по практика в професионалните гимназии ще се организират на училищно ниво.

Изпитите за 7 клас

Националното външно оценяване след 7-ми клас по български език и математика ще се проведе на 15 и 17 юни. От тях също отпадат част от темите, за да е сигурно, че всички ученици са успели да минат материала, на който ще бъдат оценявани.

В изпита по български и литература няма да се включат темите, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, произведенията "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жицата" на Йордан Йовков, "По жътва" на Елеин Пелин, както и "Неразделни" на Пенчо Славейков. Те ще се изучават в рамките на дистанционното обучение, но няма да са в изпита. Отпадат и теми от учебното съдържание по математика - неравенства и успоредници.

Изпити след 4 и 10 клас няма да има

Както още в понеделник беше съобщено, изпитите след четвърти и десети клас тази година няма да бъдат провеждани. Вместо това през следващата година в някои училища ще бъдат проведени изпити „диагностика“, които обаче ще бъдат за нуждите на МОН да анализира каква е ситуацията с випуските, които се обучават под нова учебна програма. Оценките от тези изпити няма да имат тежестта на външното оценяване в дипломите на учениците.

Ако епидемиологичната обстановка позволява през лятото ще се проведат част от дейностите за преодоляване на образователни трудности. По думи на министър Вълчев това ще бъде вариант за отучване на онези ученици, които не са се включили, или са го направили само частично, в електронното обучение. Оценката за това кой да се включи ще бъде направена от учителите.

От МОН са направили промени в нормативната си уредба, така че за оформянето на успеха за срока да са необходими само две оценки. Министър Вълчев подчерта, че и в момента оценяването се извършва в дистанционна форма.

Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училище ще става със съгласие на родителя. Ще бъдат направени изключения за присъствие в учебните заведения и по други поводи, но това ще се случва индивидуално.

Изключенията за присъствие в учебните заведения ще бъдат правени в случаите на оформяна на оценки при самостоятелна и задочна форма на обучение, повишаване на оценките в 12 клас и други.

По време на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, както и по време на останалите посещения на ученици в учебните заведения ще бъдат предприети всички противоепидемични мерки, увери министърът.

„Принципът, който избрахме е да се върнат учениците за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, за най-чувствителните изпити. Същият принцип ще приложат и висшите училища, които ще разработят индивидуални планове“, каза министър Вълчев.

Той съобщи също, че някои от висшите училища вече са предвидили форми, по които ще провеждат кандидатстудентските си кампании. В някои от тях може да се наложи минимално удължаване на сесиите. Очаква се и известно забавяне при издаването на дипломи за висше образование, които са най-вече за специалности изискващи практическо обучение.