"Тенденция за нарушаване на дисциплината". Вече 635 души са потвърдени с COVID-19 в България

Ген. Мутафчийски предупреди, че за разлика от Европа, където ограниченията се спазват, в България тенденцията е обратна, което ще увеличи заболеваемостта от коронавируса.

635 станаха потвърдените с коронавирус COVID-19 в България в петък.

Националният оперативен щаб съобщи, че в болница с потвърдена диагноза са 231 души, 145 са в София. В тежко състояние са 33-ма души, 54-има са изписани от болниците като излекувани.

Към 9 април 356, или 56%, от регистрираните случаи на COVID-19 са на мъже и 279, или 44%, на жени.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че намаляването на броя на заболели се дължи на ограничителните мерки, "които са правилни и навременни", тъй като спадът идва след изтичането на 14-дневния инкубационен период след въвеждането на забраните. Той обаче предупреди, че за разлика от европейските градове, където ограниченията се спазват в България “се наблюдава много тревожна тенденция” на нарушение на дисциплината, "която ще ни се "отблагодари".

Изследването на 1000 жители на Банско се отлага за следващата седмица, тъй като тестовете все още не са доставени. Районната здравна инспекция ще определи лицата и групите, които ще бъдат тествани, съобщи Мутафчийски.

По света заразените вече са над 1 милион и 600 хиляди души, като почти половин милион от тях са в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.