549 са потвърдените случаи на COVID-19 в България. 30 от тях са на медици

7 медици от столичната Бърза помощ са диагностицирани с COVID-19

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България е 549, съобщи Министерството на здравеопазването. Сред тях 201 пациенти се лекуват в болница, 26 са в интензивни отделения. Броят на новите открити случаи в рамките на деня е 8.

В понеделник в "Пирогов" е починала 90-годишна жена с вируса. Тя е страдала от придружаващи заболявания. Така общият брой на починалите със заболяването стана 22.

Сред потвърдените заразени с коронавируса има 30 медицински специалисти, сред които 17 лекари и 8 медицински сестри. Тяхната средна възраст е 51 години. Четирима души са се върнали от чужбина, петима са били контактни с болни извън работа, а за останалите 21 се смята, че са се заразили по време на работа.

Сред заразените лекари 7 работят в Бърза помощ в София, съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област д-р Георги Гелев. Столичната регионална здравна инспекция проучва адресите, които са посетени от медиците от смените на заразените.

Първият случай на коронавирус в България беше открит на 8 март 2020 г. На 13 март беше обявено извънредно положение. Оттогава са прекратени всички масови мероприятия, културни и спортни прояви, забранени са посещенията в ресторанти и други заведения, както и в паркове и градинки.

В събота Министерството на здравеопазването съобщи, че до този момент са направени общо 15 899 теста за COVID-19 в лабораториите в България от началото на дейността им до днес.

На редовния сутрешен брифинг в понеделник началникът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски каза, че се очаква пикът на заразата да бъде около Великден. Той посочи още, че в някои страни в Азия има данни за второ покачване на заболеваемостта след първия спад на броя заразени и уточни, че решението за мерките, които да се наложат след достигането на пика, ще бъде съобразено с тези и дружи данни от страни, които са преминали през тези фази по-рано от България.