"Нямаше маска на лицето". Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран

Паметникът на маршал Иван Конев тръгва към склада

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага беше демонтиран в петък. Решението за това беше прието от градския съвет на района, в който се намира - Прага 6. Датата не демонтажа не беше съобщена предварително.

Кметът на Прага 6 Ондрей Колар коментира във Фейсбук събитието: "Нямаше маска на лицето. Правилата трябва да се спазват от всички - на улицата може да се излиза само с покрити уста и нос".

Чехия е в национална карантина заради коронавируса и носенето на маски на обществени места е задължително. Забранени са масови събития.

Представител на кметството в Прага 6 коментира пред местни медии, че демонтирането е било отдавна планирано, а е било извършено точно днес, защото сега са били решени процедурните въпроси.

Паметникът на Конев привлече сериозен медиен интерес през 2019 г. и предизвика спорове сред местните жители по въпроса дали статуята да бъде премахната или не.

Темата беше повдигната след решението на кмета на Шести район в Прага Ондрей Колар да откаже да почисти статуята, след като тя за пореден път беше надраскана и залята на годишнината от нахлуването на армиите от Варшавския договор в Чехословакия. По-късно паметникът беше обграден със скеле, обвито в найлон.

Заради решението си Колар получи заплахи за живота си и този на семейството му и бе поставен под постоянна полицейска охрана.

Your browser doesn’t support HTML5

Освободител или съветски потисник

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Статуята на маршала ще бъде пренесена в склад, а после ще стане част от експозицията на бъдещия Музей на паметта на XX век, който в момента се изгражда в чешката столица. В него ще бъдат показани артефакти от двата тоталитарни режима на миналия век - нацизма и комунизма.

На мястото на демонтираната статуя ще бъде издигнат паметник на освобождението на Прага през 1945 г., но подробности още не са съобщени.