"Това беше дълъг път". Северна Македония официално е част от НАТО

Македонски войници издигат знамето на НАТО по време на официална церемония пред сградата на правителството в Скопие на 12 февруари

Северна Македония официално се присъедини към НАТО в петък, след като представи своя "инструмент за присъединяване" пред Държавния департамент на САЩ, потвърдиха от централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел.

"Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това беше дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха. Процесът по формалното присъединяване приключи и ние сме доволни да приемем 30-ата членка на Алианса", написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също приветства югозападната ни съседка, потвърждавайки ангажимента на Вашингтон за "колективна отбрана съгласно Член 5 – крайъгълният камък на Трансатлантическия алианс".

Македонският президент Стево Пендаровски подписа окончателния документ за присъединяването на страната в НАТО на 20 март, след като три дни по-рано испанският парламент ратифицира членството на бившата югославска република. Така отпадна и последната пречка пред влизането на Северна Македония в Алианса.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО беше подписан от постоянните представители на 29-те страни членки на 6 февруари 2019 г. След това документът премина през процедура по ратификация във всяка страна.

Гърция първа ратифицира протокола и така в сила влезе договорът от Преспа, с който се промени името на югозападната ни съседка на Република Северна Македония. Именно това беше условието на Атина, за да подкрепи евроатлантическата интеграция на Скопие.