Лекари без защитни облекла, самотни болни. Италия през погледа на една журналистка

Ема Фарне, журналистка в италианската телевизия RAI

Лекари и медицински сестри с лица, посинели от носенето на маски. Препълнени болници. Пусти и притихнали улици. Нищо от това не е измислица, въпреки че е “прекалено нереално на пръв поглед”, както го описва журналистката от италианската телевизия RAI Ема Фарне. Разговаряме малко след като е пристигнала в Алесандрия - една от най-пострадалите от коронавируса общини в Северна Италия.

Броят на заразените в Италия е над 69 хиляди. 7503 души са починали до сряда вечерта. Въпреки че за последните четири дни се наблюдава лек спад на фаталните случаи, страната все още е в тежка борба със заразата.

Ема Фарне е пристигнала в Александрия с влак от Рим. С нея, но през няколко седалки, са били операторът и видеомонтажистът.

“От телевизията ни препоръчаха, когато пристигнем, всеки от нас да си наеме кола. Като телевизионен екип обикновено се движим заедно, но този път ще е различно”.

"Улиците са чисто празни"

Мерките за сигурност са на всяка крачка. Още на гарата в Рим полицаи проверяват всеки пътник и никой не може да се качи във влака без декларация. “Проверява всичко. Трябва да посочиш причината, поради която напускаш града. Това може да се случи само по медицински причини, заради неотложна работа или при друг спешен случай”, казва журналистката

“Видях хора, които искаха да се качат, но не бяха допуснати, защото не отговарят на тези изисквания. Проверяват всеки един документ и правят копия, за да видят дали си изряден и чак тогава можеш да продължиш”.

В Северна Италия, която е икономическият център на страната, атмосферата през последните дни е различна.

“Това, което най-много ме впечатли, са празните улици. Чисто празни. Изглежда като видеоигра. Всички работят от вкъщи. Индустрията е спряла. Никога не съм виждала подобна картина”.

Фарне е международен кореспондент и пътува по света, за да отразява конфликти, хуманитарни кризи и войни. Виждала е почти всичко, но споделя, че това, което ще снима с екипа си в близките дни “не е никак лесно”. Други журналисти от телевизията също са се върнали в Италия, за да помагат в предаването на информацията от първа линия.

“Компанията ми даде цял куфар с предпазни средства, маски, ръкавици, специален костюм и около 8 бутилки дезинфекциращ гел. Чувствам се като някакъв трафикант”, споделя Фарне.

'Умиращите не могат да видят близките си"

Предстои ѝ трудна и дълга седмица. Първо ще отиде в болницата в Алесандрия. “Ще се опитаме да разберем на какво се дължи огромният брой смъртни случаи в региона. Близо сме до Ломбардия, а тук голям процент от населението е над 60 години. Ще снимаме и репортаж за първия лекар, починал от коронавирус. Оказва се, че на много места има проблем със защитните облекла”.

Медицинска сестра по време на нощна смяна в Кремона, Италия

Италия се бори и с недостига на тестове и защитни маски, както е почти навсякъде в Европа. Правителството е изчислило, че за месец страната има нужда от около 90 милиона маски, с каквито тя не разполага. В най-засегнатия район - Ломбардия, медиците съвсем наскоро протестираха и срещу изпратените им 200 000 маски, които, според тях, не покриват нужните стандарти.

До сряда в района на Алесандрия имаше 400 жертви, 110 от тях в град Тортона. Това е следващата спирка на журналистическия екип. Ще разкажат историята на една медицинска сестра, която дори не помни кога за последно е виждала децата си. От няколко седмици болничната обстановка е единствената ѝ реалност.

“Минали са няколко седмици, откакто е отишла на работа и не се е прибирала", казва Фарне. "Сподели ми, че вече има синини по лицето от носенето на маска постоянно. Нямат време да ходят до тоалетната. Понякога се налага да обръщат сами пациентите по корем, за да дишат по лесно. Някои болни са с наднормено тегло, сестрите се изпотяват от усилията и дори нямат време да се преоблекат”.

Жената, с която е разговаряла Фарне, споделила, че не може да спи нормално. Често се събуждала с мисълта, че може да е заразена.

“Това, което най-силно ме шокира, беше разказът за това как умиращите хора не могат да видят близките си, защото е невъзможно заради карантината”. Понякога телефонният разговор е последната връзка между критично болните и техните семействата.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.