Заради COVID-19: Расте броят на безработните. 1300 регистрирани в бюрата по труда за един ден

Социалният министър Деница Сачева

Сериозен ръст на безработицата са отчели от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) през седмица, в която редица бизнеси преустановиха работа заради мерките срещу COVID-19. Само в петък регистрираните за един ден безработни са се увеличили от 750 до 1301. Това каза пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Към момента има установени 190 случая на заразени, а трима души починаха. Още по темата можете да видите тук.

„Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност…Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, каза Сачева.

За очаквания голям ръст на безработни българи предупреди и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той разясни какви са случаите, в които работодателите могат дават платен и неплатен отпуск на работниците си.

„Работодателят може да дава 100 % платени отпуски само за стари периоди, неизползвани отпуски. Но за текущата година, за 2020 г., не повече от половината.“, каза той. Манолов подчерта, че работодателите нямат право да пускат работниците в неплатен отпуск.

От понеделник се разкрива и телефонен номер на социалното министерство, на който ще се дават психологични консултации за възрастните, които имат подобна нужда заради изолацията. На телефон 0800 88 001 доброволци - психолози и студенти по психология и социална педагогика от Софийския университет "Св. Климент Охрдиски", ще консултират нуждаещите се възрастни или хора с увреждания всеки ден от 9 ч. до 17 ч. до края на извънредното положение. Там ще може да бъде получавана и актуална информация за въведените мерки.