Три минути: Помощи от милиарди за бизнеса по света, борба със спекулата в България

Доброволците в "Пирогов" са облечени в специални защитни облекла

Добро утро. Най-важното днес:

- Нов антирекорд в Италия

- Помощи от милиарди за бизнеса

- Какво означава “безджоние”?

475 души, заразени с COVID-19, починаха в рамките на едно денонощие в Италия. В нито една страна, засегната от коронавируса, досега не е имало толкова много смъртни случаи, настъпили в 24-часов период.

В България Народно събрание прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение. Депутатите се отказаха да увеличат наказанията за лекари, които отказват да окажат помощ на болен. Вероятно заради острата реакция от страна на някои лекари. Известният пулмолог проф. Коста Костов написа емоционално писмо по този повод: “Хей, мишоци, ние не сме политици или депутати, а медици!”, което е публикувано на много места. Тук може да прочетете подробно какво предвижда законът, който трябва да бъде приет окончателно в петък.

Заразените с коронавирус в България вече са 92-ма. Случаи за първи път са установени в Смолян и Велико Търново. Тук може да следите развитието с коронавируса в дати и факти.

Знаете, че един от най-богатите българи също е сред заразените. А много хора попитаха как и защо Кирил Домусчиев се оказа хоспитализиран в болница “Софиямед”, която обаче не е в списъка с местата за лечение на коронавирус. Полина Паунова обяснява този случай.

В това време около 80 хиляди европейски граждани се намират в различни части на света и се опитват да се приберат у дома. Според Европейската комисия отговорността за връщането на тези хора е на страните, чиито граждани са те.

В Нова Загора няма коронавирус, но кметът реши за всеки случай да отцепи ромската махала. Така всички могат да се движат из града, само ромите не могат. Същият кмет преди време ръсеше със захар срещу катастрофи.

Живот по време на пандемия

Продължаваме да ви разказваме как различни хора се справят в тази ситуация. “Слава богу, тестът беше отрицателен”, разказва младият лекар Мирослав Ангелов за работата си и нуждата от тестове за коронавирус.

Голяма част от офисите в големите градове са празни, защото хората работят от вкъщи. Какво правят в това време фирмите, чиято работа е да чистят офиси ли? Ивайло Везенков ви среща с Константин Захариев и това, с което той се сблъсква.

Ако отделите още минута, ще видите някои градове така, както никога не сте ги виждали. Гледайте това видео.

Великобритания, Испания и САЩ обявиха мерки за подпомагане на пострадалия от пандемията от COVID-19 бизнес. Двете европейски държави отделят стотици милиарди, а Вашингтон - цял един трилион.

Помощта за бизнеса в България засега е в бъдеще време. Проверките срещу спекулата обаче започнаха. Що е то спекула и може ли да се говори за нея в пазарна икономика? Тук разказваме тази история.

По време на пандемията

Докато цялото внимание е насочено към коронавируса, Северна Македония успя да стане член на НАТО.

Новата тръба, която трябва да доставя вода от София за Перник е готова, но се спука по време на изпитанията.

Един от адвокатите на бившия банкер Цветан Василев е задържан и обвинен в пране на пари.

Добрата новина е, че пребитият журналист Слави Ангелов се възстановява и няма опасност за живота му. Лошата е, че нападателите не са задържани. Тук са събрани коментари по случая.

И две препоръки

Изброяването на техните имена би заело десетки страници. 766 дарители са събрали над 100 хиляди лева за борбата с коронавируса в България и вече са успели да купят три респиратора. Организаторите на това добро дело са Човек на деня на Свободна Европа.

И за финал - десерта. “Любовта на Джон, любовта към Джон и безджонието на света” - новият епизод от поредицата на Пламен Асенов “Малки истории за велики европейци XX век”. Става дума за Джон Ленън, разбира се. Стойте вкъщи, ще се справим. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.