Вирусът и икономиката: Как Еврокомисията помага на страните от ЕС да се справят с COVID-19

Председателят на Европейския съвет говори с лидерите на 27-те европейски държави по време на видеосреща на върха за коронавируса в сряда вечер в Брюксел

Европейската комисия обяви пакет от мерки, които да помогнат на икономиката да преодолее шока от епидемията от коронавирус. Инициативите бяха представени пред европейските лидери, които организираха видеосреща на върха в сряда вечер, за да координират действията си пред напредващата епидемия, след като вече всички държави потвърдиха заразени.

Мерките обхващат различни сектори като еврофондове, транспорт, обществени поръчки и научни изследвания.

Общи обществени поръчки

По искане на страните членки Комисията вече обяви обществена поръчка за доставка на защитно облекло и маски и в момента тече набирането на предложения. Очаква се резултатите да бъдат обявени в петък или в понеделник. Според събраните оферти ще се прецени в кои държави да бъде разпределена закупената общо защитна екипировка.

Комисията съобщи в сряда, че в момента оценява възможностите за обявяване на обща поръчка за закупуване на обдишващи апарати, които се използват при лечението на най-тежките случаи на коронавируса, като помагат на пациентите с пневмония на командно дишане.

Общите обществени поръчки позволяват договаряне на по-добри условия поради по-големите обеми, а високият кредитен рейтинг на Еврокомисията от А+++ ѝ позволява да привлече по-големи световни производители.

Оценка на запасите от лекарства и на произведствените възможности

По искане на здравните министри на ЕС Европейската комисия в момента се занимава със събиране на информация за наличните запаси от защитна екипировка, респираторна апартура, медикаменти, активни съставки за производството на лекарства. Това ще позволи да се използват по-ефективно наличностите за общи нужди и да се направят нови поръчки, ако се открие недостиг.

Паралелно еврокомисарят за общия пазар Тиери Бретон е разговарял с водещи производители на маски и защитни костюми, които са се съгласили да увеличат производството, за да отговорят на нуждите на здравните власти в страните членки. Според Еврокомисията в четвъртък такъв разговор ще бъде проведен с производителите на обдишващи апарати, а през следващата седмица - и с най-големите фармацевтични компании в Европа.

Еврофондовете

Инициативата за инвестиции в отговор на коронавируса в размер на 25 милиарда евро, огласена в сряда пред европейските лидери, е насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. Тя не е свързана с предоставяне на нови пари, а с освобождаване на средства, които страните членки, трябва да връщат в европейския бюджет, които ще им бъдат опростени.

Става дума за неизразходваното предварително финансиране по европейските структурни и инвестиционни фондове, които понастоящем се държат от държавите членки. Нормално непохарчените пари се връщат в европейския бюджет. За тази година Еврокомисията предлага те да останат в страните, като се използват за национално съфинансиране по европейски проекти.

Така националните власти ще могат да освободят вътрешни средства, които да насочат към мерки за подпомагане на икономиките си и едновременно да продължат да изпълняват проектите с европейско финансиране. Става въпрос за общо 7,5 милиарда евро във всички държави членки. Всяка страна ще може да разполага само със своя остатък.

“За това го наричаме инициатива за инвестиции, а не нов фонд, защото става дума за ликвидна операция, а не за нови пари”, обясни говорител на Комисията.

В петък ще стане ясно коя държава каква сума ще може да освободи, за да я вложи като национално съфинансиране по европейски проекти.

Предстои предложението да бъде одобрено от Европейския парламент и от страните членки, преди да може да влезе в сила.

Авиацията

Европейската комисия обяви, че ще предложи на Европарламента и на страните членки да приемат поправки в Европейската регулация за слотовете, така че да освободят авиокомпаниите от задължението да извършват полети, за да могат да се ползват от правото за кацане и излитане на определени летища. В момента, за да поддържа редовна линия, една авикомпания трябва да извършва поне 80 на сто от полетите по разписание, независимо дали има достатъчно пътници.

Предложението няма да засяга летните слотове, които бяха договорени през декември, но ще се отрази на зимните разписания. Заради резкия спад на пътници в момента много авиокомпании извършват т.нар. “Призрачни полети”, при които самолетите летят полупразни, за да могат превозвачите да запазят правото си да ползват определени летища.

Авиокомпаниите ще бъдат временно освободени от задълженията си за летищните слотове, за да намалят загубите си от празните самолети

Лихвите по кредитите

Размерите на лихвените проценти по заемите за бизнеса и частните клиенти не са европейска компетентност и зависят от желанието на властите във всяка държава да създадат специални условия, за да подпомогнат различни икономически сектори и участници.

Председателката на Европейската централна банка (EЦБ) Кристин Лагард обаче беше поканена на видеоконферентната среща с лидерите. Според нея Европа е изправена пред значим икономически шок, ако епидемията от коронавирус не бъде овладяно бързо. Лагард е казала на европейските лидери, че без координиран отговор Европа “ще бъде изправена пред сценарий, който ще напомни на мнозина голямата финансова криза от 2008 г”.

Очаква се още днес ЕЦБ да огласи мерки за защита на икономиката в еврозоната, които да дадат възможност за “супер-евтино” финансиране и да гарантират ликвидността на банките в страните използващи еврото. Анализът на Лагард идва на фона на понижаването на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ преди дни, последван в сряда от аналогична мярка от Англиската националната банка, която намали лихвата до 0,25% - рекордно ниско ниво, за да насърчи кредитирането при надвисващата над Обединеното кралство епидемия от коронавируса.

Европейските финансови министри се събират в началото на другата седмица, като хърватското председателство на Съвета на ЕС съобщи, че те ще обсъждат допълнителни фискални мерки за стимулиране на икономиката и на секторите, които са най-силно засегнати от последствията от епидемията от COVID-19.

Държавната помощ, инфлацията и задлъжнялостта

Европейската комисия обяви, че в петък ще предложи нови правила за гъвкавост за следване на изискванията на Пакта за стабилност и растеж и за държавната помощ. Те ще разхлабят изискванията за нивото на публичния дълг, инфлацията и други икономически показатели, които държавите са длъжни да следват в бюджетните си разходи. Това ще позволи да се насочат повече средства за справяне с вирусната епидемия.

Предвижда се и намаляване на прага за предоставяне на държавна помощ на бизнеса, за която трябва да се иска разрешение от Европейската комисия. Това ще позволи на националните власти да подпомагат целенасочено някои икономически сектори, които са силно засегнати от намаленото търсене. Подробности по параметрите на новите мерки за гъвкавост ще станат известни в петък.