„Които предават – умират“. Прокуратурата публикува записи с гласовете на Васил Божков и братя Найденови

Васил Божков

Прокуратурата разпространи във вторник четири записа от разговори, свързани с обвиненията срещу хазартния бос Васил Божков, чиято екстрадиция България поиска от Обединените арабски емирства (ОАЕ). От държавното обвинение обясниха разпространяването на записите с високия обществен интерес по разследването. Оттам допълват също, че за публикуването им има разрешение от наблюдаващия прокурор.

Така на сайта на обвинението бяха качени аудиофайловете, както и стенографираните реплики между участниците в разговора. От прокуратурата не споменават кои са участниците, а в текстовите файлове те са обозначени с М.Г. и поредни номера - 1, 2, 3 и 4. Предполага се, че съкращението „М.Г“ идва от „мъжки глас“.

Your browser doesn’t support HTML5

Аудио файл 1, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020


При прослушване на файловете могат да бъдат разпознати гласовете на Васил Божков и доскорошните му съдружници – собствениците на „Ефбет“ братята Цветомир и Боян Найденови, както и техният баща Стефан. В един от аудиофайловете към „М.Г.3“ друг от събеседниците се обръща с името „Василе“. В подкрепа на твърдението, че най-вероятно Божков разговоря с Найденови е и репликата: "Абе, Василе, ти за 20-30 години, мислиш ли, че колкото ти добре ни познаваш...".

Разследването срещу Божков започна по техен сигнал, а в интервюта Цветомир Найденов каза, че има записи на разговори, които е предоставил на разследващите.

От качеството на записите ясно лични, че със записващата техника разполагат събеседниците на мъжа с името Васил.

В аудиофайловете впечатление правят няколко основни момента. МГ3 е влиятелен, може да „спре помията“ в медиите, а също така има „негови хора“, които „могат да заключат“ останалите за осем месеца (такъв е и срокът за максималното задържане – бел.ред). От разменените реплики пък става ясно, че МГ3, за който се смята, че е Васил Божков, най-вероятно е спрял лиценз на Найденови чрез Комисията по хазарта. Двама от събеседниците, за които се предполага, че са братя Найденови пък се опитват да „измъкнат“ потвърждение от третия, че ги е заплашил с убийство. Гласът, който може да се оприличи с този на хазартния бос, отрича.

Ето как изглежда стенографираният разговор, разпространен от държавното обвинение в тази му част:

М.Г. 4: И затова ни заплаши с убийство?

М.Г.3: Не съм ви заплашил с убийство.

М.Г.4: Е, не бяхме ли…

М.Г.2: Заплаши не е точната дума.

М.Г.4: Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.

М.Г.2: Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние.

М.Г.3: Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю.

Your browser doesn’t support HTML5

Аудио файл 2, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020


При внимателно вслушване в записа обаче се чува следната реплика (02:02): “Които предават, умират – аз не съм ги убил. Може би такава ви е съдбата, бе приятелю."

В един от следващите записи гласът, приличащ на този на Васил Божков, преговаря по същата тема с човек на име „Стефан“. (Стефан Найденов се казва бащата на двамата братя и е дългогодишен бизнеспартньор на Божков).

Your browser doesn’t support HTML5

Аудио файл 3, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020


"Стефан", който твърди, че е „стар и болен“, преговаря да бъдат „изтеглени убийците от София“, но другият мъжки глас отново отрича да има нещо общо:

Стефан: А убийците кой ще ги разкара от около София, къде шетат?

МГ: Убийците не знам - който ги е викал, да ги разкара. Това не знам за такива неща.

Иска и да спрат да ги заливат с помия. Впоследствие гласът, за който се предполага, че е на Божков казва: "Помията я спирам аз лично, каквито публикации ги инсталирам, аз ги спирам“.

Стефан: Е защо трябваше да се пускат тия…

МГ: Нали знаеш, че те, като напишат нещо, и тогава почнах да пиша. Те, като си мълчаха, и аз си мълчах."

От публикуваните разговори става ясно и друго: че жалбите най-вероятно са започнали от Васил Божков. На записите се чува, че той има „хора“ и "неговите хора" имат възможност да ги заключат (останалите събеседници) за 8 месеца (колкото е срокът на максималното задържане)

М.Г.2: И ще ни оставиш на улицата. Ти го каза това. И това ли ми казваш,че сме си го измислили?

М.Г.3: Не бе, казвам, че бих могъл да направя.

М.Г.2: Ти каза, че моите хора ще ви заключат за осем месеца и по този начин ще ви прибера.

М.Г.3: Кои мои хора?

М.Г.2: Откъде да знам кои хора. И между другото...

М.Г.3: Вие не сте имали никакви грижи с нищо.

М.Г.2: Да. Ама защо почна да ни пускаш жалби? Що не дойде да кажеш...

М.Г.4: Добре, що почна да ни плашиш с убийства? Първо, това ми е много чудно. Защо ни заплаши с убийства?

М.Г.3: ...

М.Г.2: Щото ни обяви за враг.

От записите става ясно още, че двамата събеседници на Божков „са отишли при Киро“ (най-вероятно Кирил Домусчиев – бел.ред.) и това за него е проблем.

Your browser doesn’t support HTML5

Аудио файл 3, публикуван от прокуратурата на 10.03.2020


От записите става ясно още, че гласът, за който се смята, че е на Божков, възнамерява да вземе 51% от всички зали. Найденови питат защо от всички и добавят, че ще вземе в тези, в които участва, както и в онлайн залаганията. "Как ще ми компенсирате всички щети, които понесохте вие...аз съм ги откупил, дефакто. Мога да правя каквото поискам", коментира Божков, а след това уточнява, че откупуването му е струвало 40 млн. на година. Той казва, че не иска всички пари, а по 10 млн. на година.

Наред с разпространените записи Специализираната прокуратура информира в своето прессъобщение, че ще продължи „да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство",