Затишие на фронта: Русия и Турция подписаха примирие за Идлиб

Разговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган продължиха пет часа, три от които, на четири очи

Русия и Турция обявиха, че са постигнали примирие за сирийската провинция Идлиб след шестчасови преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва.

След разговорите в четвъртък Путин заяви, че се надява споразумението да доведе до прекратяване на военните действия в Идлиб - последната сирийска провинция, която се намира под контрола на противниците на режима на сирийския президент Башар Асад.

“Изразих надежда, че тези споразумения ще послужат за добра основа за прекратяване на военните действия в зоната за намаляване на напрежението в Идлиб и ще сложат край на страданията на мирното население и на нарастващата хуманитарна криза”, заяви Путин, цитиран от агенция Ройтерс.

Турският президент Ердоган добави, че примирието е в сила от полунощ в четвъртък. „Ще работим заедно за предоставяне на помощ за нуждаещите се сирийци“, каза той и добави, че Турция си запазва правото „да реагира на всички атаки на (сирийския) режим в областта“.

Русия и Турция са от двете страни на продължаващия девета година конфликт в Сирия, като Москва подкрепя президента Асад, а Турция - някои бунтовнически групи. Досега Москва и Анкара неколкократно са се споразумявали за прекратяване на огъня в Идлиб, но решенията не бяха спазвани.

Последната офанзива от страна на силите на Асад в Идлиб, подкрепена от руските въздушни удари, предизвика онова, което според ООН може да е най-тежката хуманитарна криза досега във войната, която прогони милиони от домовете им и причини смъртта на стотици хиляди граждани.

Руските военни обаче многократно омаловажават разговорите за бежанска криза и обвиняват Турция, че нарушава международното право, като дислоцира войски в Идлиб. Турция, която има втората по големина армия в НАТО, през последните седмици насочи войски и техника в региона, за да се противопостави на офанзивата на сирийското правителство и да предотврати вълна от бежанци към южната си граница. Русия също започна да подсилва по въздух и море своите военни части в Сирия. Самият Асад се закле да завземе „всеки сантиметър“ от сирийската територия, но изтощените му военни до голяма степен зависят от поддръжката на Москва и от подкрепяни от Иран бунтовници в Сирия. Иран не беше страна по сделката, постигната в четвъртък в Кремъл.

За какво се разбраха Путин и Ердоган

Според официалното съобщение, публикувано след срещата на Путин и Ердоган, двамата са се разбрали за създаване на коридор за сигурност по протежението на магистрала М4, която пресича от изток на запад провинция Идлиб и свързва градовете Алепо и Латакия. Турция и Русия ще провеждат и съвместни патрули по пътя от 15 март. Коридорът ще се простира на 6 км на север и 6 км на юг от М4. Руският и турският министри на отбраната ще се споразумеят за параметрите на коридора в рамките на седем дни.

Сделката не включва многократно исканото от Ердоган оттегляне на сирийските части до зоната за деескалация в Идлиб, около която Турция разполага с военни наблюдателни пунктове, повечето от които сега са заобиколени от подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили.

Два часа след публикуването на съвместното съобщение от разговорите в Кремъл Министерството на отбраната на Турция съобщи, че двама турски войници са убити, след като сирийските правителствени сили са подновили огъня в Идлиб. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи малко след като примирието влезе в сила, че по фронтовете на Идлиб цари затишие. Активист, живеещ в град Идлиб, също съобщи за спокойна обстановка в района.

Обстановката в провинция Идлиб рязко се изостри, след като в края на февруари повече от 30 турски войници бяха убити при въздушен удар на сирийската армия. В отговор Турция започна военната операция „Пролетен щит“ срещу подкрепяните от Русия правителствени сили. Руският президент Путин е изразил съболезнования на Ердоган за случая, като е посочил, че сирийските ВВС не са знаели действителното разположение на сирийските части, съобщи Ройтерс.