Двама българи са били в контакт с коронавирус в самолет за Австралия, но още няма положителна проба в България

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев

Двама българи, пътуващи със самолет до Австралия, са били в контакт със заразен с коронавирус. Това съобщи в четвъртък пред Свободна Европа главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според медицинските стандарти под контакт се разбират случаите, в които хора пътуват на някоя от предните или задните две седалки от мястото, на което е бил пациент, дал положителна проба.

Единият българин впоследствие се е прибрал обратно в България и вече е установен от българските власти. По думите на Ангел Кунчев здравословното му състояние е добро. Вторият българин, пътувал със заразения австралиец, е жена, която към момента се намира в Австралия.

По-рано в четвъртък ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски информира, че все още няма положителна проба за коронавирус в България, но се увеличава броят на заболелите от грип тип "Б" и повечето инфекциозни отделения в страната са пълни.

"За пореден път беше осъществен междулабораторен контрол. За последното денонощие във Военномедицинска академия са приети още 11 души, които ще бъдат тествани. Освободени са двама след изтичане на определения период на карантина", информира началникът на ВМА на редовния си брифинг.

По думите му повечето инфекциозни отделения в страната са със запълнен капацитет. Проф. Мутафчийски даде като пример Благоевград, където в момента няма нито едно свободно легло. Във ВМА пък вече се осигуряват допълнителни, като 40 ще дойдат от закритото психиатрично отделение.

"Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас. Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията", коментира по този повод ръководителят на Националния оперативен щаб, уверявайки, че страната ни разполага с достатъчно тестове за изследване на хората, проявяващи симптоми.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев добави, че при втората грипна вълна 12 пъти по-често се установява тип "Б", но мерките за предпазване са същите като при тип "А" и коронавируса.

"Избягване на болни, маски, хигиена на ръцете, проветряване. Има ли отворени прозорци, с пъти се намалява вероятността човек да се зарази от въздушно-капкова инфекция. Един пръст отворен прозорец в градския транспорт, ако позволява времето, спасява хората от предаване на респираторни инфекции", обясни проф. Кантарджиев.

По думите му в областите Варна и Бургас в момента заболеваемостта от грип тип "Б" е почти толкова голяма, колкото в пика на грипната епидемия в страната.