Три минути: Сирийци в ничия земя. И предстоящо връщане на пари за парното

Мигранти, заснети близо до Одрин на 4 март 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • "Булгаргаз" ще връща пари за парното
  • Милиардерът Блумберг отпадна от президентската надпревара в САЩ

Напрежението между Гърция и Турция нараства около новата бежанска вълна. В сряда десетки мигранти се опитаха да преминат границата и бяха посрещнати със сълзотворен газ от гръцката полиция. Турция призова западната си съседка да спазва правата на бежанците. Двете държави си разменят обвинения, след като Анкара обяви, че границата с Гърция е отворена и хиляди мигранти се насочиха към Гърция.

Милиардерът Майкъл Блумберг се отказа от надпреварата за кандидатурата на Демократическата партия на САЩ за предстоящите президентски избори. Блумбърг беше определян от Тръмп като негов най-сериозен опонент измежду демократите, но той се представи слабо на първичните избори в така наречения Супервторник – денят, в който 8 щата избират своя кандидат за президент.

Газът, парното, санкциите срещу Русия

"Булгаргаз“ ще връща пари на своите промишлени клиенти, като въведе нови цени със задна дата - от 5 август 2019 г. Чак след това ще може да се говори за компенсиране на битовите потребители. Темата е на дневен ред след като Европейската комисия доведе "Газпром" до съгласието да намали цените на газа за 8 европейски пазара, един от които е българският.

Парламентът отхвърли за пореден път предложението на БСП за сваляне на санкциите, срещу Русия. Санкциите бяха наложени от страните на ЕС заради анексията на Крим.

COVID-19. Лечение на редките болести.

Иран, който е една от страните с най-бързо разпространение на коронавирус, започна да освобождава затворници като предпазна мярка за заболяването. Междувременно броят на починалите в цял свят достигна 3198 души. В България все така няма доказан случай на COVID-19. Обобщението за състоянието на епидемията ще намерите тук.

Надежда Цекулова изследва как стои въпросът с лечението на редките болести в България и стигна до извода, че България не е най-назад в тази класация.

Брюксел, Витоша

Европейската комисия (ЕК) предложи закон, с който да направи задължително намаляването на въглеродните емисии. Предложението е по-сдържано от първоначално очакваното.

Един български режисьор предупреждава за измененията в климата, като прави филм за любителите на фрирайда – хора, които карат ски не по пистите, а по диви места. В това видео се вижда част от футуристичната картина – сивокафяв пейзаж, изсъхнали дървета и пустош.

"Витоша Ски" АД предлага два варианта за реконструкция на лифта от Княжево до Копитото., който е спрян от 1991 г. Теодора Бързакова обяснява дали да чакаме промяна.

Перник. Главният прокурор.

Над 16 % от обема на язовир "Студена" е запълнен от последните валежи и от топенето на снеговете. Водният режим за Перник и селата наоколо обаче остава в сила.

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска извинение от главния прокурор Иван Гешев заради думите му по адрес на българските адвокати. Гешев беше определил адвокатите като желаещи "слаба и неработеща прокуратура" и ги беше поставил в една група с олигарсите и престъпниците.

И няколко препоръки

Двама души се опитват да превъзмогнат негативните нагласи сред хората, като издирват мъже и жени, променящи средата към добро. Това са Александър Куманов и Милена Захариева от рубриката "Човек на деня".

Колкото и да е дълъг човешкият живот, какво бихте казали за някого, който е успял да вземе Нобелова награда за литература, да се бори с колониализма, антисемитизма и комунизма, и да създаде списание, което десетилетия наред да оформя литературните вкусове в Европа? Андре Жид е не просто всичко това, но и много повече.