Джо Байдън се върна в надпреварата на демократите със серия от победи в Супер вторника

Джо Байдън

Според прогнозни резултати Джо Байдън печели първичните избори за президентската номинация на демократите в 8 от общо 14 щата в т. нар. Супер вторник. Бившият вицепрезидент на Барак Обама победи в Масачузетс, Минесота, Оклахома, Арканзас, Алабама, Тенеси, Северна Каролина и Вирджиния.

Бърни Сандърс обаче, който е главният му опонент, води според предварителните резултати в най-големия щат - Калифорния, както и още други три щата. Все още се очакват окончателните резултати от другия голям щат, Тексас, както и от Мейн. И в двата засега води Байдън.

Победите на Байдън се приемат като завръщане в надпреварата, защото Вирджиния и Северна Каролина са ключови в изборите, тъй като са т.нар. суинг щати - т.е. които гласуват различно и не са "запазени" нито за републиканците, нито за демократите.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама, който е много популярен сред чернокожите избиратели, спечели в събота и в Южна Каролина.

Резултатите показват, че Байдън, който не се представи особено добре в първите битки за номинацията на демократите, сега се е възстановил и е успял да се възползва от убедителната си победа в края на миналата седмица в Южна Каролина, както и от подкрепата, която получи от Ейми Клоубъшар и Пийт Бутиджидж - двама от доскорошните си съперници, които се отказаха от надпреварата и обявиха, че го подкрепят, отбелязва Ройтерс.

Победата на Бърни Сандърс в Калифорния е важна, защото щатът участва с 415 делегати в партийния конгрес, който гласува кой да е кандидатът. Сандърс спечели вчера също във Върмонт, Колорадо и Юта.

Супер вторникът разпределя над 1300 от общо 1991 делегатски места, които са необходими за спечелването на номинацията на Демократическата партия. Точните резултати от Супер вторника все още не са обявени.

Вижте също Как американците номинират кандидати и избират президента си