"Стара манджа" или схема за пране на пари. Какво знаем за "къщата в Барселона"

Луксозната вила, обитавана от семейството на Борислава Йовчева

Преди седмица българската прокуратура се самосезира по изнесените в испанския вестник „Периодико“ твърдения, че каталунската полиция разследва „международна схема за пране на пари“, в която е замесено името на премиера Бойко Борисов. Сюжетът е познат на българската публика поне от 4 години насам условно като „къщата в Барселона“, но досега никога не беше привличал вниманието на държавното обвинение.

"Стара манджа, притоплена на испанския котлон"

Според самия премиер става дума за планирана „от изток“ атака, осъществена със съдействието на неговия „съсед по месторабота“, тоест – президентът Румен Радев. Аргументът му в тази посока беше свързан с факта, че испанските власти са образували въпросното разследване по сигнал на гражданското движение БОЕЦ, което неведнъж е търсило съдействие от държавния глава по други поводи. Вицепремиерът Томислав Дончев пък определи целия случай като „стара манджа, притоплена на испанския котлон“.

Всъщност, досега не е официално потвърдено нито едно доказателство, уличаващо евентуалното участие на Борисов в закупуването на луксозен имот, в който живеят бившата манекенка Борислава Йовчева, родената ѝ през 2012 г. дъщеря и двамата ѝ родители. От друга страна обаче до този момент не е извършвано и подробно разследване, каквото очевидно вече е в ход в Испания. Включително и с участието на местната антикорупционна прокуратура.

Именно семейството на Йовчева е заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодателствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от „физически лица, които не пребивават в Испания“. Според „Периодико“ каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании. Официално обаче той не разполага с такива средства. Каталунската полиция потвърди пред български медии, че разследва случая, но отказа подробности на този етап.

Като собственик на въпросната къща вече нееднократно се заяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че я е дал под наем на Йовчева, която иначе не познавал. Той твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел и испанските власти не са го търсили във връзка с разследването.

Според цитираните от „Периодико“ данни къщата действително е купена за 3 милиона евро през 2013 г., но се води собственост на Numin Invest S.L. Между януари и юли 2013 г. Йовчева управлява фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това тази функция поема баща ѝ Георги Йовчев. Двамата нямат предишен опит със сериозен бизнес. Не става ясно как започват да се занимават с въпросните фирми и по каква линия е осигурено финансирането им.

Хипотезата за връзката на премиера с т.нар. „къща в Барселона“ излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал "положително отношение".

"Г-жа Янева никога не е крила, че имаше контакти и с Цветан Цветанов, и с Борисов"

„Г-жа Янева никога не е крила, че имаше контакти и с Цветан Цветанов, и с Борисов. Знаем как той я заведе на едно посещение при папата, тя присъства там. Тя имаше и близки контакти с Делян Пеевски, почти всяка седмица ходеше. Тоест, нейното обкръжение е позволявало една такава информация може би лично от самия Борисов или от Цветанов да ѝ бъде предоставена“, коментира по този повод през миналата седмица Ченалова в онлайн интервю пред „Сега“.

Според нея в случая „има безспорни факти, които ангажират предположение, че е налице пране на пари”. Бившата съдийка визира превод за близо 2 млн. евро от кипърската офшорна компания Palms Enterprises към Emma BGS SL, както и апортирането на къщата в Барселона във другата фирма, свързана с Йовчева – Numin Invest S.L.

„Numin Invest S.L. всъщност придобива чрез апорт имот на Александър Чаушев и Яна Григорова. Този имот не е купен преди 10 години, той не е експлоатиран с цел инвестиция от Александър Чаушев. Той не е бил предоставен на брокерски фирми, той е купен няколко месеца преди да бъде апортиран в тази фирма. И тук възниква въпросът – как Александър Чаушев се свърза с това семейство? Защо купи тази къща и предпочете, вместо сам, като физическо лице, да я предостави на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, да апортира толкова скъп имот в една съвсем непозната фирма”, заяви още Румяна Ченалова миналия четвъртък, позовавайки се на собствено проучване в официалните регистри.

Тези обстоятелства вече бяха описвани подробно в два видеоклипа, разпространени през 2018 г. в просъществувалата за кратко група във Фейсбук „Да спрем разграбването на България“. Именно в тях се споменаваше, че в една от испанските фирми на Георги Йовчев са преведени 1.75 млн. евро от кипърската офшорна компания Palms Еnterprises, свързана в България с Йордан Христов и Иван Саздов. Източниците на информацията обаче не бяха посочени.

Името на Саздов се споменаваше и в сигналите на евродепутатката от БСП Елена Йончева, които тя подаде през май миналата година в прокуратурата, твърдейки, че в тях има данни за прехвърляне на фирми на братовчед на Бойко Борисов. Впоследствие Саздов заведе дело срещу бившата журналистка, но не плати държавната такса за иска си от 1 млн. лева и делото така и не започна.

Оттогава насам държавното обвинение пък никога не съобщи публично дали е започнало проверка по случая или не. Свободна Европа отправи въпроси за съдбата на сигналите на Йончева, но отговори не последваха.

Свободна Европа отправи и запитване до правителствената информационна служба във връзка с обвързването на името на премиера с това на Борислава Йовчева. Оттам също не последваха отговори. Самият Борисов коментира още в деня на излизането на първите публикации по темата в „Периодико“, че няма къща в Барселона и не е ходил там от 15 години. Предпочете обаче да не коментира дали е имал някакви отношения с бившата манекенка.

"Това да познаваш някого или да не го познаваш, не те прави замесен в каквото и да е"

Запитан дали познава Йовчева, той нито потвърди, нито отрече пред български журналисти в Брюксел: „Аз не се занимавам с личния живот, защото утре може да ме питате дали познавам Таня, дали познавам нея, дали познавам там еди кой си. Това да познаваш някого или да не го познаваш, не те прави замесен в каквото и да е. И затова много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да почне да коментира кой кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот... Нали, все едно да ме питаш за някой, който преди 10, 15 или 20 години – дали съм го виждал и познавал, дето се вика, аз съм забравил при моята интензивност на работа. Така че нека да си проведат разследването, но дето се вика, съм почти сигурен, че има така от изток и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая“.