Карантина, извънредни мерки и нови жертви на коронавируса в Северна Италия

Туристи пред катедралата "Сан Марко" във Венеция

Поне седем смъртни случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени през последните дни в Италия, четири от които само в рамките на понеделник. Над 220 са заболелите от COVID-19, като най-много от тях се намират в провинция Ломбардия, предаде Ройтерс. Потвърдени са обаче и случаи на заразени в други северни области като Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Алто Адидже и в централната Лацио.

Разрастването на епидемията принуди местните власти да вземат извънредни мерки за сигурност, сред които поставяне под двуседмична карантина на 11 градчета, затваряне на училища, университети, музеи, театри, барове и нощни клубове, както и забрана за провеждане на спортни събития с публика.

Карнавалът във Венеция беше предсрочно прекратен. Отменени са футболните срещи от италианското първенство. Ефектът от коронавируса се отрази на финансовата борса в Милано, която стартира негативно с 3,5%, съобщи БНР.

Съобщение, поставено в понеделник пред Миланската катедрала, от което става ясно, че тя е затворена заради коронавируса

Седмицата на модата в Милано приключи с дефилето на дизайнера Джорджо Армани, който представи колекцията си за сезона есен/зима 2020-2021 г. пред празна зала, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Общините и общественият транспорт работят

Засега работят общинските служби и цялата система за обществен транспорт, но ако ситуацията се влоши, "може да се предприемат по-драстични и строги инициативи във втората фаза, които в Китай бяха приети за Ухан", обясни губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана.

"Бях изненадан от тази експлозия от случаи", коментира в неделя италианският премиер Джузепе Конте, предупреждавайки, че най-вероятно в следващите дни ще бъдат регистрирани още заразени.

Заради опасения от разпространение на коронавируса, австрийските федерални железници преустановиха за няколко часа движението на пътнически влакове между Австрия и Италия през планинския проход Бренер. Така блокирани се оказаха около 500 пътници. В крайна сметка движението на влаковете през прохода беше възстановено, след като двама души със съмнения за COVID-19, дадоха отрицателни проби, предаде ДПА.

МВнР: Няма данни за българи с коронавирус

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че няма данни за заразени с коронавивуса българи нито в Италия, нито в Китай. Въпреки това МВнР препоръча пътувания до Северна Италия да се предприемат „само в краен случай“.

„Съветът към нашите сънародници там е да избягват посещения на публични мероприятия, места със струпване на много хора, както и да спазват всички медицински мерки за безопасност“, се казва в съобщение на МВнР, разпространено в понеделник.

Жители на едно от италианските градчета, поставени под карантина, чакат на опашка пред хранителен магазин

По отношение на Китай министерството повиши степента на риск при пътуване до най-високото ниво 5: „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната“.

Китаецът, починал в Банско, не е бил заразен

Здравният министър Кирил Ананиев пък даде извънреден брифинг във Варна в понеделник сутринта, на който успокои, че китайският гражданин, починал през уикенда в Банско, не е бил носител на коронавируса.

„Той е имал инфаркт в миналото. Дошъл е на почивка в Банско. Час преди да почине е бил в спортния център в хотела повече от два часа. По-голямата част от времето е бил в сауната“, обясни министърът, подчертавайки, че според аутопсията в Благоевградската болница най-вероятната причина за смъртта е нов инфаркт.

55-годишният китайски турист от няколко години е живеел във Великобритания, като за последно е бил в родината си през 2018 г., стана ясно по време на брифинга на министър Ананиев. Мъжът почина в Банско, след като се почувствал зле, а пристигналият на мястото медицински екип само констатира смъртта му.

Нови 150 смъртни случая в Китай

Междувременно броят на починалите от коронавируса в Китай достигна 2592-ма души, а на оздравелите – 24 734-ма души, съобщи в понеделник Държавният комитет по въпросите на здравеопазването, цитиран от световните агенции.

За едно денонощие в страната са регистрирани нови 150 смъртни случая, 1846-има души са изписани от болница, а 406-има са се заразили. През предишното денонощие имаше 97 смъртни случая и 648-ина нови заразени. Според официалните данни общо 77 150 души са се заразили с новия коронавирус от появата му в края на миналата година.

Южна Корея съобщи в понеделник за двама нови починали от COVID-19, с които смъртните случаи в страната станаха общо 7. Общият брой на регистрираните заразени с коронавируса пък е 763-ма души. Южна Корея обяви в неделя червен код – най-високата степен на опасност за общественото здраве, която за пръв път е в сила от избухването на свинския грип през 2009 г.