Най-богатият човек в света дарява 10 милиарда долара за климата

Джеф Безос има лично богатство от 129,9 милиарда долара

Джеф Безос, основател на онлайн магазина „Амазон“ и собственик на вестник „Вашингтон поуст“ обяви в понеделник, че дарява 10 милиарда долара за спасяването на околната среда на Земята. Съобщението идва месец, след като стана известно, че „Амазон“ заплашва да уволни служители, които говорят за ролята на компанията в климатичната криза.

Новият фонд "Безос Земя" ще започне да разпределя парите това лято, заяви мултимилиардерът в публикация в „Инстаграм“, цитиран от британския вестник „Гардиън“.

„Искам да работя, както за разширяване на познатите начини, така и за изследване на нови начини за борба с пагубното въздействие на изменението на климата върху тази планета, която всички споделяме“, написа Безос в социалната мрежа.

Инициативата ще финансира учени, активисти, НПО – „всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и опазването на природата“.

Според „Гардиън“ заявлението противоречи на действията, които „Амазон“ предприе към свои служители, които настояха компанията да се ангажира повече с опазването на природата.

Безос, най-богатият човек в света с лична нетно богадство от 129,9 млрд. долара, заяви миналия месец в Индия, че отричането на климатичните промени и ролята на човека за тях е „неразумен“.