Спира подаването на вода за промишлени нужди от шест язовира с ниско ниво

Министърът на околната среда Емил Димитров утвърждава графиците за използване на вода от язовирите

Водата от язовирите, чийто обем е под 50% от максималния, ще се използва само за питейно-битово водоснабдяване. Това съобщи Министерството на околната среда и водите, цитирано от БТА, а твърдението се потвърждава и от разписаните количества за различните ползватели в графика за ползването на водите от комплексните и значими язовири за февруари. Освен за язовир „Студена“, чието ниско ниво остави на воден режим над 100 хил. души в Перник и околните населени места, става дума за „Асеновец“, „Дяково“, „Ястребино“, „Калин“ и „Карагьол“.

„За язовирите, водите от които се използват за питейно-битово водоснабдяване и са с наличен обем под 50 на сто от общия, водоползвателите, включително и ВиК дружествата, са уведомени да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни водоизточници - повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции“, се казва в съобщението.

Язовир „Асеновец“, чийто процент на запълване е 28,2 на сто, е източник на питейна вода за Сливен. На местното ВиК е разрешено да използва 0,5 милиона кубични метра мода през февруари, а останалото количество, необходимо за питейно-битово водоснабдяване, от алтернативни водоизточници. ВиК-Сливен е титуляр на 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ разрешен годишен лимит 14,9 милиона кубични метра.

Заради ниския обем не се разрешава ползването на вода за промишлено водоснабдяване в язовир "Дяково", който е с процент на запълване 35,5 на сто. Промишлените предприятия са уведомени, че трябва да се осигуряват от алтернативни водоизточници, съгласно издадените разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни водни обекти. Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия ТЕЦ "Бобов дол" и "Ай Ви Пи комършъл" не се разрешават докато не бъдат монтирани измервателни устройства за измерване на водите, които използват от предприятията за питейно-битови цели, се казва още в съобщението.

От "Ястребино", в който има малко над 19 млн. куб. м вода, ще се подават 20 хил. куб. м за водоснабдяване на град Антоново. В "Калин" и "Карагьол" има общо малко над 1 млн. куб. м. вода. От тях ще се черпят 70 хил. куб. м. за водоснабдяване на общините Рила и Кочериново. Освен от тези язовири, подаването на вода за промишлени нужди от няколко други водоема с намаляващо ниво също е ограничено.

Освен това „поради системно подаване на неверни или манипулирани данни“, на басейновите дирекции е възложено да извършат проверки за наличие на сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване, сред които „Искър“, „Бели Искър“, „Христо Смирненски“, „Йовковци“, „Тича“, „Камчия" и др., се казва в съобщението.