Когато "Макдоналдс" дойде за първи път

Дълга опашка на Пушкинския площад. Предстои отварянето на първия "Макдоналдс" в СССР. Датата е 31 януари 1990 г.

Високите цени не спират московчани. По онова време един сандвич Биг Мак струва 3,50 рубли, което е повече от едномесечната карта за градския транспорт. Средната заплата е 150 рубли.

Всичко е ново. И непознатите "менюта", и стриктно обученият персонал, който има задължителна последователност на въпросите.

Не, това не е жива верига около Пушкинския площад. Опашката обикаля целия парк. Чакането отнема няколко часа. А навън е московска зима.

Накрая нетърпението става все по-голямо. Хората се блъскат един в друг - вероятно заради студа, вероятно от нетърпение.

След толкова много чакане, никой не иска да си тръгва бързо.

Забелязахте ли червеното знаме под огромното лого на стената? По това време Съветският съюз все още съществува, а националният флаг е със сърп и чук.

Персоналът е дълго обучаван и подготвян. Казано им е, че денят ще бъде тежък, но никой не си е представял хората да са толкова много.

Най-обикновен сандвич, а все едно напускаш за миг социалистическия лагер.

Разбира се, не всички одобряват идването на "Макдоналдс". Тази снимка е от 1992 г., когато защитници на животните се позовават на Толстой и призовават да не се яде месо. Други пък предупреждават, че "Макдоналдс" са дошли "за вашите пари", а протестиращите искат хората да са здрави. 

Контрольори по качествето във фабриката за заготовки на "Макдоналдс" в московското предградие Солнцево. Машината произвежда по 10 хиляди бургера на час, а месото се доставя от осем близки кланици. Снимката е от 1994 г.

Точно преди 30 години "Макдоналдс" отваря първия си ресторант в Съветския съюз. Почти две години по-рано веригата прескача за първи път "Желязната завеса" и отваря в Будапеща, Унгария. В България "Макдоналдс" идва за първи път през декември 1994 г., когато отваря ресторанта си в Пловдив.