Кристина Кук и Джесика Миър, които изпълниха първата женска мисия в открития Космос

Джесика Миър (вляво) и Кристина Кук

Половината от класа на американките Кристина Кук и Десика Миър, с който те завършват обучението си за астронавти в НАСА през 2013 г., е съставен от жени. Шест години по-късно двете участват в първия изцяло женски екип, който изпълнява мисия в открития Космос. Те направиха общо три космически разходки заедно.

През октомври миналата година Кук и Миър започнаха да правят подобрения по батериите на Международната космическа станция, които окончателно приключиха преди два дни. Целта на мисията им беше да сменят неработещо зареждащо устройство и да инсталират няколко нови батерии на мястото на старите, за да обновят системата за електрозахранване със слънчева енергия на станцията.

НАСА обяви още през март миналата година, че Кристина ще участва в първата изцяло женска космическа разходка заедно с Ан Макклейн. Излизането на двете в открития Космос обаче бе отменено, тъй като нямаше скафандър с размера на Ан.

"В миналото жените не винаги са били в играта. Прекрасно е да участваш в космическата програма във време, когато се приема приносът на всеки и всички имат роля. Това може да увеличи шансовете за успех на някои кандидати. Има много хора, които черпят мотивация от вдъхновяващи истории на хора, които приличат на тях. Затова мисля, че е важно да се разкаже", сподели Кристина Кук през есента на миналата година, когато заедно с Джесика Миър станаха първият изцяло женски екип, излязъл в открития Космос.

Първата жена на космическа разходка беше рускинята Светлана Савицкая, която излезе извън космическата станция "Салют 7" на СССР за 3 часа и 35 минути на 25 юли 1984 г. Първият човек в открития Космос пък беше съветският космонавт Алексей Леонов, който почина през октомври миналата година на 85-годишна възраст.