"Президентът не разбира от икономика". Този запис доведе до оставката на премиера на Украйна

Олексий Хончарук

Министър-председателят на Украйна Олексий Хончарук подаде оставка на фона на скандал с аудио запис с негови негативни коментари по адрес на президента Володимир Зеленски. В записа се чува как Хончарук говори за липсата на икономически познания и некомпетентност както от страна на президента, така и от самия него.

Хончарук обяви оставката си във Фейсбук. "В последните дни събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", написа той.

Администрацията на президента потвърди, че оставката на премиера е получена. Коментар от страна на Зеленски засега няма.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, подадох молба за оставка", казва Хончарук.

Според него записите "създават изкуствената идея, че аз и моят екип не уважаваме президента, който е нашият политически лидер". Хончарук добави, че той и кабинетът му уважават Зеленски като лидер на Украйна.

Достоверността на записа остава неизяснена. В него се чува глас, който прилича на Хончарук, да казва, че Зеленски е "некомпетентен по икономическите въпроси". Според подалия оставка премиер, записът е компилация от отделни реплики.

Хончарук обвини неназовани лица за разпространението на записа и ги нарече "хора, които искат да се провалим". Той се зарича да продължи "нашата борба срещу корупцията".

"Ще се обърна към тези, които воюват с нас: никога няма да ни уплашите! Ще премахнем корупцията дори с повече желание", каза Хончарук във видео обръщение. Според него "масираните атаки в социалните мрежи и медиите доказват, че сме на прав път".

Хончарук е на 35 години, бивш адвокат и новак в политиката. Той бе премиер от август 2019 г.