"Напил се, псувал, счупил дръвче..." Плакатите, които отдавна искат да ви откажат от алкохола

Съветски плакат срещу алкохола от 1930 г. Надписът призовава "Удряй! по врага на културната революция". 

Този плакат е от 1929 г. Момченце променя думата "Спирт" на "Спорт". През тази година правителството на СССР започва масова кампания за затваряне на щандовете за продажба на бира и друг алкохол. Накрая пише, че "с буквата "о" идва силата, а с буквата "и" - отиваш в гроба". 

Надписът върху този плакат от 1929 г. казва: "Срам за тези, които получават заплатите си от черната каса". В онези години черни каси са наричани стаите, където провинилите се работници получават възнагражденията си. Плакатът прави пряка връзка между алкохола и трудовата дисциплина.

"Напил се, псувал, счупил дръвче - срам го е да гледа хората в лицето". По време на тази кампания срещу алкохола през 1958 г. продажбата на водка е забранена на много места. 

"А нас ни наричат свини...", казват две прасенца в горната част на плаката. Под тях пиян мъж спи до бутилката си. Плакатът е също от 1958 г.

"Няма място за алкохола в нашия здравословен живот". От този плакат са отпечатани 30 хиляди броя през 1959 г. Издател е Институтът за здравно образование.

Този плакат от 1959 г. предупреждава, че "чужди шпиони усилено издирват любители на чашката". В долната част е допълнено, че "трезвеният пази всичко в ума си, а пияният говори". 

"Нито капка!" Невидима ръка предпазва това момче от бутилка с портвайн. Плакатът е от 1961 г. 

"Ще изгоним пияниците от работа". Този надпис е отпратка към стихотворение на Маяковски. Плакатът е от 1966 г. На тръбата пише "брак", а на бутилката - "водка".

"Спри преди да е станало късно". Този плакат от 1972 г. предупреждава, че дните отминават бързо с помощта на алкохола. 

"Време е да спрем с банкетите". Кампанията срещу алкохола през 1972 г. съвпада с намеренията за намаляване на производството на високоалкохолни напитки и увеличаване на производството на вино и бира. До края на 1970-те години употребата на алкохол достига най-високото равнище в историята на Съветския съюз.

"Срамен съюз - лентяй и водка". Плакатът е издаден в Украинската съветска социалистическа република през 1981 г.

"А мама не обича мен". На етикета пише "Вино". Пореден плакат от 1982 г.

"Или, или". Или бебе, или водка. Плакат от 1983 г.

На този плакат от 1985 г. доматеният сок нанася съкрушителен удар на бутилка с водка. През 1985 г. съветският лидер Михаил Горбачов обявява масова кампания срещу алкохола с частичен сух режим. Цените на алкохола се повишават, а продажбите драстично са ограничени. 

Плакат от същата 1985 г. казва, че едно малко питие води след себе си много други и превръща пияницата в хулиган. Поуката е изписана така: "Снизхождението към пиенето е опасна, от пиянството до престъплението има само една крачка".

Тази бутилка сменя етикета си от високоалкохолно бяло вино на "натурален сок". Надписът казва: "Новият външен вид ми отива".

"Обществено опасен". Съветски плакат от 1985 г.

Този мъж е "в болнични". Плакатът също е от 1985 г. Надписът казва, че "нямаш нужда от болничен, за да се наливаш със "Столичная" водка".

"Неговият душевен свят". Украински плакат от 1987 г.

"Вход към другия свят". Плакат от 1988 г.