САЩ са против втората линия на "Турски поток", минаваща през България

Дейвид Хейл

САЩ разглеждат втората линия на газопровода „Турски поток“, която предстои да снабдява с газ Югоизточна Европа през България, като геостратегически проект на Русия, натоварен с политически цели. Затова Вашингтон е против завършването на тръбата, става ясно от интервю на заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл пред БНР.

Подчертвайки, че САЩ осъзнават важността на енергийната сигурност за Европа, той посочи, че с реализирането на този проект Русия получава „още едно средство да се наложи над Европа и така допринася за нестабилността“.

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

В сряда премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриването на първата линия на „Турски поток“ в Истанбул заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.

„Газопроводът е знак за добрите отношения и сътрудничеството за доброто на нашите народи и народите в цяла Европа, в целия свят“, каза Путин по време на церемонията.

Газопроводът по дъното на Черно море, който ще замести досега действащия „Син поток“, е с капацитет 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Половината от това количество ще продължава към Югоизточна и Централна Европа. Продължението му през България, което премиерът нарича „Балкански поток“, подчертавайки, че става дума за разширяване на българската газопреносна мрежа, се строи.

Сръбската част от тръбата вече е положена и в момента се монтират газовите станции.

Преди месец руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск, бави изграждането на отсечката от газопровода „Турски поток“ от турската до сръбската граница. Борисов увери тогава руския държавен глава, че строителството на инфраструктурата тече с пълна сила.

Your browser doesn’t support HTML5

Как Турция и Русия откриха "Турски поток", а България и Сърбия "Балкански поток"