Десетки жертви на погребението на Солеймани. Иран обяви всички военни от САЩ за "терористи"

Няколко милиона души са се стекли за погребението на ген. Солеймани.

Поне 50 души загинаха, а други 213 бяха ранени по време на погребалната церемония на убития ирански генерал Касем Солеймани. Причината е струпването на много хора, някои от които са били стъпкани. Според наблюдатели няколко милиона души са се стекли в Керман, родният град на Солеймани, който е в югоизточната част на Иран. Това съобщи държавна телевизия, цитирана от "Асошиейтед прес", в онлайн изданието и профилите си в социалните мрежи, без да посочва откъде има данните.

Заради събитията погребението беше прекъснато, като властите съобщиха, че допълнително ще бъде решено кога то ще продължи.

Процесията пък бе съпъствана с викове "Смърт на Америка".

Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция. "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той.

Закон в Иран обяви всички американски военни за терористи

Междувременно иранският парламент прие във вторник закон, класифициращ всички американски военни сили като "терористични", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна нормативен акт, който обявява за "терористични" американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия. Съгласно новия текст това определение вече обхваща "всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани", предаде ТАСС, позовавайки се на иранската информационна агенция "Фарс".

САЩ предупредиха за повишен риск от атаки срещу кораби

В същото време САЩ предупредиха за повишен риск от нападения срещу американски кораби в Близкия изток във вторник.

Районът е жизненоважен за доставките на петрол, който се извършва основно чрез танкери през Персийския залив.

По-рано Великобритания обяви, че изтегля част от дипломатическия си персонал от Иран и Ирак, а Германия – част от 450-членния си военен контингент в Ирак, който е част от международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Поне 30 военослужещи ще бъдат преместени в Кувейт и Йордания. Външният министър Хейко Маас заяви, че Берлин е в процес на уточняване дали поканата на иракските власти за разполагането им е още в сила. Миналата седмица иракският парламент поиска оттеглянето на американските войници. След погрешно изпратено от Пентагона писмо, че те ще се изтеглят от страната, в понеделник вечер държавният секретар за отбраната Марк Еспър заяви, че контингентът остава на позициите си.