Три минути: Всички погледи към Иран и САЩ. Изобретена традиция ли е хорото?

Хоро в ледените води на Тунджа, 6 януари 2012 г.

Добро утро, най-важното днес:

- Иран и САЩ

- “Ролс Ройс”

- Хорото

Тази седмица светът ще гледа към Техеран и Вашингтон, в очакване на развитие след като САЩ ликвидираха ген. Касем Солеймани, ръководител на елитните части “Ал кудс”. Ако все още не може да се ориентирате кой е Солеймани и защо смъртта му е толкова голяма новина - тук е обяснено всичко.

Най-новото засега: Иран обяви, че няма повече да се съобразява с ограничението за броя на центрофугите за обогатяване на Уран. В същото време парламентът на Ирак призова всички чужди военни, т.е. и американските, да напуснат страната.

Тази нощ лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха в съвместно изявление Иран да спазва ангажиментите си. Меркел, Макрон и Джонсън изразиха безпокойство от “негативната роля, която Иран играе в региона”.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че САЩ държи под прицел 52 места в Иран, които ще бъдат „ударени много бързо и силно“ ако Ислямската република атакува някоя американска цел. Числото не е случайно - това са заложниците в посолството на САЩ в Техеран през 1979 г. (гледайте отново филма “Арго”). Тази тема присъства и в Седмичния изпит на Свободна Европа, тук може да решите теста.

Режим, чума и лимузини

Отново протест в Перник срещу режима на водата. Хората искат “справедливи присъди” за виновните и незабавна оставка на министрите Нено Димов и Петя Аврамова. Снощи протестиращите не са успели да блокират магистралата.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че от началото на 2017 г. е поставяла 17 пъти въпроса за водата в Перник, но никой не е чул. Социалистите вече обявиха, че ще внесат вот на недоверие по темата. ДПС обаче няма да го подкрепи.

Съдът отказа да отстрани кмета на Несебър Николай Димитров, както поиска в петък специализираната прокуратура. Той спечели изборите от ареста, в момента е освободен под гаранция. Обвинението е за организирана престъпна група за купуване на гласове.

Отново Африканска чума по свинете. Новото огнище е в Никола Козлево, област Шумен. Там трябва да бъдат умъртвени 24 хиляди прасета. По официални данни “чисти" от заболяването са единствено Стара Загора, Хасково и Ямбол.

От автомобилния пазар новините звучат различно. През 2019 г. в България са регистрирани 12 чисто нови автомобила “Ролс Ройс” и два употребявани. Година по-рано е регистрирана само една кола от тази марка.

Пожари, бягство и хоро

Горските пожари в Австралия генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада.

В Япония жегата е от друго естество. Властите разкритикуваха бягството от правосъдието на бившия шеф на “Нисан” Карлос Гон. Това е една история като на кино - тук може да прочетете всички детайли около бягството на Гон, който използва за целта калъф от музикален инструмент.

Не пропускайте и историята за следователя, който успя да осъди МВР за незаконно подслушване и следене. Съдът реши, че държавата дължи на Бойко Атанасов 4000 лева.

Днес е Йордановден. Честит празник. "Мъжкото хоро" на Йордановден все повече се схваща като многовековна традиция, но това няма нищо общо с истината. Ето разликата между мита и историята”, обяснява историкът Стефан Дечев.

И две препоръки

Д-р Влади Кирилов бе начело на екипа от лекари, които непосредствено преди Коледа спасиха коте с ампутирани и изпочупени предни крачета. Операцията е уникална, затова д-р Кирилов е Човек на деня на Свободна Европа.

И за финал - изгледайте видеото за Музея на махмурлука в Загреб, който се опитва да ти помогне да си спомниш нещата, които си забравил във вечери, изпълнени с алкохол.

Искрено ваш,

Иван Бедров.